”Titane” – en Cannesvinnare som lär väcka blandade känslor

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

DRAMA

Titane

Regi Julia Ducournau, med Agathe Rousselle, Vincent Lindon.

Filmen som chockade Cannesfestivalen i dubbel bemärkelse.

Både genom sitt innehåll och sedan genom att lite överraskande vinna Guldpalmen.

Nu är den alltså här, den omtalade franska filmen som vann Guldpalmen i Cannes i somras. Det enda som inte var omstritt kring det valet, var väl att att det verkligen var dags för en andra kvinna (37-åriga Julia Ducournau) att vinna filmfestivalens finaste pris.
För om regissören provocerade med sin debut ”Raw” (2016), om en kvinnlig vegetarian som blir kannibal, så går hon steget längre här.
Huvudpersonen Alexia (Agathe Rousselle) får som barn en titanplatta inopererad i huvudet efter en bilolycka. Hon växer upp och blir stripteasedansös på bilutställningar. Sedan seriemördare och efterlyst för det. Har längs vägen sex med en Cadillac och blir gravid. Läcker motorolja i stället för blod. Flyr från polisen genom att förvandla sig till den försvunna sonen (!) till en brandchef (Vincent Lindon). Och flyttar in på brandstationen och blir en del av dess liv, till båda tvås glädje…
Julia Ducournau berättar med ett läckert bildspråk, frossar stundtals i sex och våld och har total kontroll över den visuella estetiken. Både bild- och ljudmässigt är ”Titane” väldigt häftig. Vad hon däremot vill säga med sin lek med könsroller, sexualitet, fördomar och stereotyper, är mer oklart.
Men ”Titane” är ingen film man glömmer i första taget.

Filmen visas på bio.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN