Bondeliv med skräckkänsla i imponerande debut

”As in heaven”.
”As in heaven”.

FILMRECENSION Brutalt barnafödande, sträng gudstro och grusade drömmar.

Danska Tea Lindeburg långfilmsdebuterar med en effektfull skildring av kvinnors och flickors lott på 1800-talets landsbygd.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

As in heaven

Regi Tea Lindeburg, med Flora Ofelia Hofmann Lindahl, Ida Cæcilie Rasmussen, Thure Lindhart, Lisbet Dahl, Palma Lindeburg Leth, Kirsten Olesen, Stine Fischer Christensen.


DRAMA Det är sent 1800-tal, ute på den danska landsbygden. 14-åriga Lise (Flora Ofelia Hofmann Lindahl), som är äldst i en stor syskonskara, ska få lämna gården och skaffa sig en utbildning. Trots att hennes pappa (Thure Lindhart) – som verkar vara frånvarande större delen av tiden men i alla fall har lyckats hinna göra sin fru (Ida Cæcilie Rasmussen) gravid ännu en gång – inte begriper vad det är för vits med sådant.

Men ett olycksbådande förebud säger oss snart att Lises drömmar kommer att grusas.

Hennes mamma ska föda, och skriken som hörs genom väggarna är inte normala, utan ren dödsångest. Inte heller de äldre kvinnornas blickar och tystlåtna samtal bådar gott.

Vad är det som händer bakom dörrarna som hastigt stängs när barnen kikar in?

Och vad händer med Lise om hennes mamma dör? Vem står näst på tur för att ta hand om allt och alla?

Tea Lindeburgs långfilmsdebut, som är baserad på Marie Bregendahls självbiografiska roman ”En dødsnat” från 1912 och har prisats på bland annat Göteborgs filmfestival, är ett behärskat men intensivt och hårdslående, blodfärgat kraftprov. Om kvinnors lott i livet, religiös ångest, skamkänslor, och bristen på kontroll över inte bara döden utan även det egna livet. Precis när det skulle börja. 

Skandinaviskt bondeliv med skräckkänsla, och rent fantastiskt foto av Marcel Zyskind.


”As in heaven” finns att köpa, och från och med den 9 maj även att hyra, på olika streamingtjänster.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln