En modern variant på klassisk amerikansk collegehumor

”Kritiskt läge”.
”Kritiskt läge”.

FILMRECENSION Tre killar – två svarta och en latinamerikansk – försöker hjälpa en medvetslös vit tjej under en festkväll, utan att själva bli misstänkta för brott.

”Kritiskt läge” är klassisk amerikansk collegehumor spetsad med sociala kommentarer.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Kritiskt läge

Regi Carey Williams, med Donald Elise Watkins, RJ Cyler, Sebastian Chacon, Sabrina Carpenter, Maddie Nichols.


THRILLERKOMEDI Klassisk amerikansk partyhumor inspirerad av collegefilmer och en-galen-natt-på-stan-rullar blandas med både spänning och sociala kommentarer kring ras och polisväsende i ”Kritiskt läge” (originaltitel ”Emergency”).

De omaka bästa vännerna Kunle (Donald Elise Watkins) och Sean (RJ Cyler) planerar att bli de första svarta killarna att göra den ”legendariska turen”, och besöka fester hos sju olika studentföreningar på en och samma kväll. Men när de hittar en medvetslös vit tjej (Maddie Nichols) hemma i sitt hus, grips de av panik. 

Kunle vill ringa polisen, men Sean är övertygad om att de automatiskt kommer att bli misstänka, och tillsammans med sin mexikanska rumskompis Carlos (Sebastian Chacon) ger de sig ut i natten för att lämna tjejen på ett lämpligt ställe. 

Ett dåligt beslut leder till ett annat, och så vidare.

Balansen mellan satir och allvar funkar inte hela tiden, och framför allt slutet skär sig mot resten av filmen. Men kemin mellan huvudrollsinnehavarna är hjärtlig, och Carey Williams film är en rolig, modern och originell variant på ett bekant koncept.


”Kritiskt läge” finns att streama på Prime Video.

Publisert:

LÄS VIDARE