Tre unga kvinnor slåss om en miljon

Jan-Olov Andersson om Göteborgs filmfestival

Foto: Jan-Olov Andersson
Lars G Lindström, Lene Cecilia Sparrok och Amanda Kernell i Venedig.
FILM

GÖTEBORG. Sveriges största filmfestival fyller 40 år.

Tre unga kvinnliga svenska filmregissörer som tävlar om filmvärldens största kontantpris, en miljon kronor, tillhör det mest spännande i år.

Man brukar alltid frysa i blåsten och omväxlande halka eller gå omkring med paraply, men nu verkar det bli både plusgrader och regnfritt åtminstone de första dagarna (festivalen pågår 27 januari-6 februari).

Och strunt samma, helst befinner man sig ju i biografsalongernas värme.

Någon 40-årskris tycks inte festivalen lida av. Totalt 457 filmer och programmet är minst lika lockande som vanligt med allt från (mest) fin- till fulkulturella filmupplevelser.

Förhoppningsvis är öppningsfilmen – Dome Karukoskis ”Tom of Finland” – lite både och. Det blir intressant att se om regissören ens försöker vara i närheten av så vågad som den konst, de homoerotiska läderfantasier, som Touko Laaksonen (1920–1991) skapade och som gjorde honom till gayikon. Känns hur som helst som en film om honom bara inte kan bli ointressant.

Det är en av åtta filmer som tävlar om Dragon Award Best Nordic Film. Det största kontantpriset i filmfestivalvärlden.

Några av av dem som förstås gärna skulle lägga beslag på de pengarna är tre debuterande svenska, kvinnliga och unga filmskapare.

27-åriga Rojda Sekersözs ”Dröm vidare” har jag bara sett en lovande trailer för, men (egna) beskrivningen Aldrig tidigare har fyra kvinnor tagit så mycket plats i en svensk långfilm! skapar förväntningar.

Har sett de två andra filmerna.

Var med när Amanda Kernell firade sin 30-årsdag på Venedigs filmfestival i höstas timmarna efter att ”Sameblod” hade haft världspremiär. En stark och gripande historia om vad det innebär att bryta upp och skapa sig en ny identitet.

Katja Wiks (29 år) ”Exfrun” skildrar tre olika förhållanden ur kvinnlig synvinkel. Mycket närgånget och engagerande. Allra bäst är nyblivna Guldbaggevinnaren Maria Sundbom som övergiven och bitter exfru.

Vinner inte filmen en miljon, så är säkert Maria Sundbom i alla fall med i Guldbaggeracet om ett år igen …


Tre favoriter

”La la land”

Man är överlycklig när man lämnar biografen. Och vill åka till Los Angeles.

”En man som heter Ove”

Två Oscarsnomineringar. Heja Sverige, friskt humör.

”Stalin’s couch”

Gérard Depardieu som Stalin. En av många intressanta filmer i Göteborg.