Älskvärda bekantingar i nya ”Jurassic World”

Tillbaka på ruta ett i bioaktuella ”Dominion”.

Sam Neill och Laura Dern i ”Jurassic World: Dominion”.
Sam Neill och Laura Dern i ”Jurassic World: Dominion”.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Jurassic World: Dominion

Regi Colin Trevorrow, med Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Jeff Goldblum, Sam Neill, DeWanda Wise.


FILMRECENSION. Möjligheterna var oändliga i slutet av ”Jurassic World: Fallen kingdom”.

Men fyra år senare är vi tyvärr tillbaka på ruta ett.

ÄVENTYR. Nästan 30 år efter premiären av ”Jurassic Park” är det dags att summera filmserien.

Enorma framgångar, både tekniskt och kommersiellt. Barn i alla åldrar har under tre decennier roats och skrämts av dinosaurier. Bra kvalitet på uppföljarna, även om ingen av dem rår på den i det närmaste perfekta originalfilmen. Smart uppfräschning av konceptet i form av ”Jurassic World” 2015, som introducerade nya idéer och rollfigurer.

"Dominion" är det sjätte och sista (?) kapitlet. Dess uppdrag är att gifta samman ”Jurassic Park” med ”Jurassic World”. Huvudpersonerna i båda upplagorna förenas för att ännu en gång tampas med urtidsödlor och mänsklig girighet.

Måste förbli en hemlighet

Efter händelserna i ”Fallen kingdom” (2018) gömmer sig Owen (Chris Pratt) och Claire (Bryce Dallas Howard) i en stuga i vildmarken tillsammans med tonårsflickan Maisie (Isabella Sermon), vars blotta existens är så vetenskapligt revolutionerande att hon måste förbli en hemlighet. I skogen lever velociraptorn Blue och hennes unge.

Idyllen störs snart av företaget Biosyn som har fått rätt att skydda dinosaurier från att utnyttjas på svarta marknaden. Samtidigt håller de på med ljusskygg forskning.

”Jurassic World: Dominion”.
”Jurassic World: Dominion”.

Filmen sockras av nostalgi i form av den ärrade men evigt älskvärda trion Sam Neill-Laura Dern-Jeff Goldblum. Är tiden mogen för doktorerna Grant (Neill) och Sattler (Dern) att få igång en romans under de stunder i filmen då de inte är på väg att bli uppätna av djuren de har vigt sina liv åt?

Men... vad pysslar kaosmatematikern Ian Malcolm (Goldblum) med? Den frågan är berättigad. Och det är här vi måste prata om filmens dummare och tråkigare inslag.

Hur kommer det sig att en förmodat begåvad och naturligt skeptisk vetenskapsman som Ian Malcolm gång på gång dras in i stolliga dinosaurieprojekt vars konsekvenser alltid är dödligt destruktiva?

Ännu en tråkig miljardär

Det sämsta med den här uppföljaren är att ”Fallen kingdom” slutade på ett sätt som gjorde att man var sugen på ytterligare ett kapitel. Dinosaurierna släpptes lösa i världen. Vad skulle ske nu?

Tja... inte mycket annat sker än att ännu en tråkig miljardär (en oinspirerad insats av Campbell Scott) bygger en bamsig anläggning i vildmarken som huserar en massa dinosaurier och sedan går allt åt fanders. Igen.

Har du hört den förut?

Det känns som ett ordentligt steg tillbaka. Visst hjälper det lite att nya och gamla dinosauriearter nafsar efter våra hjältar. Monstren får fart på actionscenerna, bland annat i Malta. Men inte ens de inslagen känns pigga eller spännande nog för att tävla med föregångarna.

Det är tyvärr dags att skicka en asteroid mot den här filmserien.

Filmen har biopremiär i morgon, 9 juni.


”Prehistoric planet”.
”Prehistoric planet”.

Passa hellre på att se...

... tv-serien ”Prehistoric planet” (Apple TV+), med David Attenborough som berättare. Lika skickligt gjord som hans andra naturserier (som ”Planet Earth”), även om djuren är datoranimerade denna gång.

Visste du att...

... huvudskurken Lewis Dodgson (Campbell Scott) hade en betydligt större roll i Michael Crichtons böcker och var även med i första ”Jurassic Park” (1993), då spelad av Cameron Thor?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE