Steven Spielberg ger ”West Side story” en filmisk nytändning

Anita dansar loss i ”America”.
Anita dansar loss i ”America”.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

West Side story

Regi Steven Spielberg, med Ansel Elgort, Rachel Zegler, Adriane DeBose, Rita Moreno, David Alvarez, Corey Stoll, Mike Faist.

En entusiastisk Steven Spielberg har gett ”West Side story” en nytändning. Musikalen är en filmfest för ögonen och en känslostark tidlös tragedi.

MUSIKAL Kärlek vid första ögonkastet. Förbjuden kärlek, hon och han med olika bakgrund. Tragedin kan börja.

Shakespeare skrev ”Romeo och Julia” om unga älskande från stridande familjer. 1957 kom en musikal på Broadway med handlingen flyttad till samtida New York, filmad 1961. Maria är nyanländ från Puerto Rico och hennes bror ledare för gänget Sharks. Maria blir kär i Tony i Sharks dödsfiender Jets. Tony har polsk bakgrund; hans gäng föraktar nykomlingarna med mörkare hud.

Det finns gott om tidlösa klassiker bland Leonard Bernsteins och Stephen Sondheims sånger.

Rachel Zegler i rollen som Maria.
Rachel Zegler i rollen som Maria.

Steven Spielbergs film stannar kvar i 1950-talets New York, där slumkvarteren väster om Central Park rivs för att ge plats åt bl a Lincoln center. De två gängen slåss om makten i kvarter på väg att försvinna. Tony Kushners manus ligger närmare originalmusikalen än 1961 års film. Slagsmålen nu är lika mycket blod som balett. Här finns även dialog på spanska, utan textning, för att ge en mer realistisk bild av Maria och hennes nära.

Men det är en musikal, ingen dokumentär. Koreografi uttrycker mycket av känslorna. Här finns både imponerande detaljrikedom i återskapandet av 1950-talets New York, och mycket teatraliska inslag. ”West Side story” har långa spektakulära danser. Båda filmerna har en utdragen ordlös inledning när ligaledaren Riff samlar ihop sina Jets på en dansande vandring över ödetomter. Spielberg lägger till gator fulla av folk och färg.

Filmens skoldans är en imponerande explosiv show. En annan höjdpunkt är sången ”America”, ledd av Anita (Adriane DeBose). I filmen från 1961 spelades Anita av Rita Moreno, som är med nu också. Hennes Valentina är en specialskriven roll, som ersätter musikalens Doc. Valentina är Tonys arbetsgivare och vän, och får nu också en av de finaste sångerna. Tony får ta över ”Cool”, med snygga dansscener. I nya filmen har Tony en en fängelsebakgrund, och Bernardo är boxare.

Rita Moreno var även med i versionen som kom 1961.
Rita Moreno var även med i versionen som kom 1961.

Spielberg rör sig runt Manhattan. Tony och Maria åker tunnelbana upp till Cloisters, och hon sjunger ”I feel pretty” på varuhuset där hon städar. Nya filmversionen är bättre med dagens ögon, men speglar sig också lekfullt i föregångaren. Gott om minnesvärda bilder med Janusz Kaminskis foto.

Ansel Elgort är en bra Tony och strålar fint tillsammans med säkra nykomlingen Rachel Regler som Maria. Mike Faist spelar en rastlöst hotfull Riff och Ines Menas ger en ny styrka åt Anybodys, ivrig att visa sitt värde för Jets.

”West Side story” utspelas i slutet av 1950-talet. Rädsla och fördomar är lika starka nu som då eller på Shakespeares 1500-tal. Avgrunder och hat växer. Grannar ställs mot grannar. Kärleken kämpar i motvind.

Ansel Elgort spelar Tony i Spielbergs ”West side story”.
Ansel Elgort spelar Tony i Spielbergs ”West side story”.
Publisert:

LÄS VIDARE