Bullock får en att glatt skaka på huvudet

Skratten sitter säkert i äventyrskomedin ’The lost city’

Channing Tatum och Sandra Bullock i ”The lost city”.
Channing Tatum och Sandra Bullock i ”The lost city”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

The lost city

Regi Adam Nee och Aaron Nee, med Sandra Bullock, Channing Tatum, Daniel Radcliffe, Brad Pitt.


FILMRECENSION. Om ”The lost city” hade släppts på 1980-talet hade dess svenska titel varit...

Eller förresten. Det gjorde den ju.

Då hette den ”Den vilda jakten på stenen”.

ÄVENTYRSKOMEDI. Upplägget ligger sannerligen nära stilen och storyn i Robert Zemeckis numera klassiska äventyrskomedi från 1984.

Liksom Kathleen Turners rollfigur i ”Den vilda jakten på stenen” försörjer sig Loretta Sage (Sandra Bullock) på att skriva romantiska böcker som utspelas i exotiska miljöer. Den där sortens kiosklitteratur där man på omslaget ser en Fabio-liknande man med bar överkropp kyssa en kvinna samtidigt som en vulkan exploderar i bakgrunden.

Lorettas hjälte i de populära böckerna heter Dash och han porträtteras på omslagen av modellen Alan (Channing Tatum). Inför det senaste boksläppet föser förlaget ihop Loretta och Alan för en turné där de ska intervjuas på scen och bjuda på sig själva för fansen. Eftersom de är väldigt olika personer blir det en smått plågsam upplevelse.

Döde maken var arkeolog

Men allt förändras när Loretta kidnappas av miljardären Abigail Fairfax (Daniel Radcliffe) som är på jakt efter en skatt. Lorettas numera döde make var arkeolog och Abigail har insett att hennes litterära äventyr är, trots det klyschigt romantiska innehållet, baserade på makens arkeologiska upptäckter. Därför tror han att Loretta ska kunna leda honom till skatten.

Alan råkar bevittna kidnappningen och tillsammans med Lorettas publicist (Da’Vine Joy Randolph) anlitar han den ärrade äventyraren Jack Trainer (Brad Pitt) att leta reda på Loretta.

Brad Pitt, Sandra Bullock och Channing Tatum i ”The lost city”.
Brad Pitt, Sandra Bullock och Channing Tatum i ”The lost city”.

Det dröjer inte länge förrän vi befinner oss i djungeln och efter en rad galna omständigheter gör författaren och modellen sitt bästa för att överleva bland alla faror.

”The lost city” är inte en film man ser för att få sig en välberättad historia. När det gäller manuset snubblar filmskaparna sig framåt utan större finess. Men tillsammans med skådespelarna hittar de replikskiften och scener där underhållningen sitter säkert.

Måste fraktas via skottkärra

Man har helt enkelt roligt, samtidigt som man glatt skakar på huvudet åt några av filmens fånigaste tillfällen, som när Loretta ska räddas från miljardären och måste fraktas via skottkärra mitt i djungeln eftersom Pitt och Tatum inte har tid att skära loss henne från en stol.

Pitts stenansikte är perfekt för den här äventyraren, det är kul att se Tatum tillbaka i en stor roll efter flera år då han knappt har synts till – och Bullock visar ännu en gång att hennes tajming är helgjuten för komedier.

Vid filmens premiär i USA kallade New York Post ”The lost city” en film för idioter. Må så vara! Ibland är det skönt att bara få vara en idiot.

Filmen har biopremiär i morgon, 22 april.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE