Leonard Cohen

Om trasiga liv i skuggan av Cohens berömmelse

Av: 

Jens Peterson

Leonard Cohen och Marianne Ihlen.
Leonard Cohen och Marianne Ihlen.

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Marianne & Leonard: Words of love
Regi Nick Broomfield, med Leonard Cohen, Marianne Ihlen, Aviva Layton, Julie Felix, Judy Collins.

DOKUMENTÄR ”So long, Marianne” sjöng Leonard Cohen 1967. Norska Marianne Ihlen och Cohen blev ett par på grekiska ön Hydra i början av 1960-talet. Hon hade en son, han skrev romaner och poesi i en konstnärskoloni med mycket droger och ”fria” sexuella förhållanden. De två höll kontakten när Cohen flyttade till New York och Montréal och blev berömd låtskrivare och artist. De dog båda 2016.
Nick Broomfields ingång är hans egna förhållande till Marianne Ihlen sedan 1960-talet. Författaren Cohen följdes tidigt av tv-kameror och filmare. Broomfield filmade själv Marianne på Hydra 1968, och nya intervjuer kompletteras med band där huvudpersonerna berättar om varandra. Ända tills de sista andetagen.

Gott om gammalt filmmaterial i en berättelse om en manlig konstnär som rastlöst drar vidare. Kvar finns kvinnor och barn och smärtor. Bohemlivet börjar som en fest men slutar med missbruk, självmord, mentalsjukhus. Bekanta bilder av Cohen, men ett porträtt av en kvinna som sökte sin egen konstnärsroll. Mer än ”musa”.

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Leonard Cohen

Marianne Ihlen