Uppföljaren till Eldstorm tänder inga gnistor

Det är vad det är – men ”Backdraft 2” saknar stil

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Backdraft 2

Regi Gonzalo López-Gallego, med Joe Anderson, William Baldwin, Donald Sutherland.


FILMRECENSION. När uppföljaren till machofesten ”Eldstorm” kommer nästan 30 år senare hoppas man på en shot av på 90-talsnostalgi.

Men ”Backdraft 2” känns mer 2019. Tyvärr.

THRILLER. Om du var kanske 15 år när ”Eldstorm” hade premiär 1991 minns du säkert med värme Ron Howards mustiga machosaga – den gjorde för brandsoldater vad ”Top gun” (1986) gjorde för stridspiloter. Kurt Russell! Explosioner! Hans Zimmers fläskiga ledmotiv! Och Donald Sutherland som en Hannibal Lecter-liknande pyroman.

När nu uppföljaren smygs ut på dvd och streamingtjänster känns det som att någon plötsligt har kommit på att ”hörni, vi måste göra en tvåa medan William Baldwin fortfarande lever”. Det har gått nästan tre decennier. I originalet spelade han den osnutne nybörjaren – nu är han förstås en ärrad veteran.

I centrum finns dock hans brorson, Sean (Joe Anderson), vars jobb är att utreda mordbränder i Chicago. Han får en ny kvinnlig partner som han till en början behandlar som skit.

Fem barn dödades

Samtidigt försöker de hitta pyromanen som ligger bakom en explosion där fem barn dödades på halloween. Fallet tar en överraskande vändning då terrorister är inblandade.

Inte för att vi bryr oss nämnvärt om handlingen. Vi vill känna den där popcornmagin som Ron Howard fick till i originalet. Men även om det är samme manusförfattare, och Howard lurar där i kulisserna som exekutiv producent, blir vi blåsta.

Sutherland återvänder som den galne pyromanen, fortfarande inlåst efter 30 år, men han och Baldwin tänder inte många gnistor.

Urblekt färgschema

Storyn är vad den är. Men en stor anledning till att filmen inte lyckas bättre är dess stil, eller snarare brist på det. Det är samma trista, lite urblekta färgschema som många moderna filmer har; överhuvudtaget ser det här mer ut som valfri tv-serie från CBS-fabriken.

”Backdraft 2” har premiär på dvd, bluray och streaming i dag, den 22 juli.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE