Övertygande Skarsgård som mordisk soldat

Men ’The kill team’ känns avslagen och klyschig

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

The kill team

Regi Dan Krauss, med Nat Wolff, Alexander Skarsgård, Adam Long.


FILMRECENSION. Antingen är du med oss eller mot oss, sa George W Bush en gång.

I den här filmen följer Alexander Skarsgård det mottot, med blodiga konsekvenser.

DRAMA. ”Soldater. Bröder. Fiender”. Så marknadsförs den här filmen, en snärtig sammanfattning av relationen mellan rollfigurerna.

Vi möter en odisciplinerad grupp amerikanska soldater under kriget i Afghanistan. De är uttråkade, respektlösa och bryr sig mest om att röka gräs. Då anländer sergeant Deeks (Alexander Skarsgård). Han talar lågmält men pekar med hela handen. Snart blir gruppen honom hängiven och de flesta av soldaterna faller i fällan.

Deeks är sadist och bryr sig inte ett dugg om att skydda civila afghaner under plutonens uppdrag. Faktum är att han tycks uppskatta dödandet och är snabb att manipulera och hota soldaterna.

En sektliknande kultur

En ohälsosam, grabbig, sektliknande kultur utvecklas inom gruppen – men en av soldaterna (Nat Wolff) blir alltmer övertygad om att han måste avslöja sina kamrater.

1 av 3 | Foto: A24
Alexander Skarsgård och Nat Wolff i ”The kill team”.

Filmen är verklighetsbaserad och det rapporterades flitigt i medier om den här ”dödspatrullen” 2010. Tre år senare kom en dokumentär som också heter ”The kill team”. Nu är det samme regissör som har valt att göra en dramatiserad version.

Man kan fråga sig varför. Filmen bidrar inte med något nytt, förutom att de enskilda individernas relationer till varandra illustreras på ett mer påtagligt sätt än vad en dokumentär eller nyhetsartikel gör.

Börjar spela spel

Skarsgård har spelat den här sortens otäcka figurer tidigare, inte minst i ”Big little lies”. Farliga män som börjar spela spel när de ser svagheten i sina offer. Det är övertygande. Men en i grunden spännande historia känns avslagen och klyschig här.

”The kill team” finns att hyra på flera streamingtjänster.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE