Film

20 bästa svenska sommarfilmerna

Filmerna som ger rätta känslan för din ”hemester”

Av: 

Stefan Hedmark

Jan-Olov Andersson

FILM

Sommar, sommar, sommar…

Sveriges Radios populära radioprogram återvänder traditionsenligt på midsommardagen. Annars blir nog inget som vanligt denna sommar.

Men i filmens värld finns inga begränsningar. Ung kärlek i skärgården, kräftskivor och midsommarfirande, Astrid Lindgren-idyller och Håkan Hellström-historier, i brist på Ullevi-konserter.

Den svenska sommaren har ofta varit bakgrund till alla möjliga olika historier. Aftonbladets filmskribenter Jan-Olov Andersson och Stefan Hedmark har valt ut de bästa svenska sommarfilmerna.

”Att angöra en brygga” (1965).

1. Att angöra en brygga

(1965, regi Tage Danielsson)

När Tage Danielssons främsta film skulle lanseras i Cannes fick den titeln "To go ashore". Det gick inte så bra. Den här pärlan, som har blivit en lika svensk klassiker som hembränt och regn i juni, är helt enkelt något vi får ha för oss själva. Filmens ödesmättade drama utspelas i skärgården, på Ensamholmen, där det finns en stuga, kokta kräftor och halva sällskapet. På en segelbåt på väg dit befinner sig andra halvan, samt spriten. Ett litet haveri förhindrar att de kan stråla samman. Monica Zetterlunds bitterljuva titelmelodi, de salta skärgårdsmiljöerna, Hans Alfredsons fiskargubbe Garbo, Lars Ekborgs kapten i dambyxor... det blir inte bättre. (SH)

”En kärlekshistoria” (1970).

2. En kärlekshistoria

(1970, regi Roy Andersson)

Svensk högsommar. Ung kärlek, sällan skildrat så träffsäkert som mellan filmens två huvudpersoner, spelade av tonåringarna Rolf Sohlman och Ann-Sofie Kylin. Och så det kanske svenskaste som finns, en kräftskiva som både är rolig och vemodigt sorglig. Där spriten går in, går vettet ur människorna. Bertil Norströms porträtt av flickans far, den desillusionerade kylskåpsförsäljaren, är skådespeleri i världsklass. Då blott 26-årige Roy Anderssons debutfilm står sig som en av alla tiders största svenska klassiker. Filmen inte bar ser bra ut (foto Jörgen Persson), den låter också bra. Det var den första svenska filmen som släpptes ut med stereoljud och Björn Isfält debuterade som filmkompositör. (JOA)

”Vi på Saltkråkan” (1964).

3. Astrid Lindgren-filmerna

(Regi Olle Hellbom, Lasse Hallström med flera)

Bullerby-barnens idyll, Pippi Långstrump på galna äventyr, Emil i Lönneberga vars bus får Allan Edwalls pappa att bli skogstokig, Rasmus på luffen, skärgårdslivet med Tjorven och farbror Melker på Saltkråkan, Madicken, Lotta på Bråkmakargatan… det är svårt att sätta en Astrid Lindgren-filmatisering före en annan. Alla visar oftast upp den svenska sommaren från sin bästa sida. Alla har suveräna barnskådespelare i rollerna. Och alla är präglade av författarinnans speciella och mycket älskade tonfall och hennes genuina kärlek till barnen. En känsla som gör att även de äldre filmerna med sina med moderna mått tekniska brister ändå fungerar. Och allt, för det mesta, suveränt tonsatt av Georg Riedel. (JOA)

”Sommarnattens leende” (1955).

4. Sommarnattens leende

(1955, regi Ingmar Bergman)

Ingmar Bergman lovade SF att inte göra en ny tragedi; i stället blev det en av filmhistoriens mest berömda romantiska komedier. En sekelskifteshistoria i borgerliga miljöer där ett lustfyllt spel äger rum mellan flera par. Fantastiska skådespelare och dialog, somrig sensualism och cynism. (SH)

5. Änglagård-filmerna

(1992, 1994, 2010, regi Colin Nutley)

Det blev tre biobesök till den somriga hålan Yxared någonstans mitt i Sverige, dit nattklubbssångerskan Fanny (Helena Bergström) kom med sin bäste vän Zac (Rikard Wolff) på en motorcykel och vände upp och ner på friden och fördomarna. Perfekt harmoni mellan Jens Fischers sommarfoto och Björn Isfälts musik. (SH)

6. Mitt liv som hund

(1985, regi Lasse Hallström)

En underbar skildring av en liten grabbs (Anton Glanzelius) sommar. i slutet av 1950-talet Han möter den boxande Saga (Melinda Kinnaman), hälsar på sin underfundiga morbror (Tomas von Brömssen) och smygtittar på en naken Ing-Marie Carlsson. Vacker, underhållande, berörande. Filmen gav Lasse Hallström en Hollywoodkarriär. (JOA)

7. Vi hade i alla fall tur med vädret

(1980, regi Kjell Sundvall)

Kjell Sundvalls första framgång är gjord för tv, en slags svensk föregångare till "Ett päron till farsa" (1983), med Rolf Skoglund och Claire Wikholm som hårt prövade föräldrar på husvagnssemester tillsammans med morfar Rudolf (Gunnar "Knas" Lindkvist). Mycket tight timme av skoj, där biltvättsblundern står ut. (SH)

8. Känn ingen sorg

(2013, regi Måns Mårlind/Björn Stein)

Fantastisk sommar- och Göteborgsromantik, till tonerna av Håkan Hellströms mest kända låtar. Personerna i hans låtar blir rollfigurer i en underbart livsbejakande sex & drugs & rock 'n' roll-historia, där Adam Lundgren spelar ”Håkan-rollen”. Regissörsduons fantasi blommar fritt, här kan en bro i Göteborg leda till Rio de Janeiro. (JOA)

”Elvira Madigan”.

9. Elvira Madigan

(1967, regi Bo Widerberg)

Den verklighetsbaserade historien om romansen mellan Elvira Madigan (Pia Degermark) och löjtnant Sixten Sparre (Tommy Berggren) 1889 börjar och slutar med en barnkörsversion av "Den blomstertid nu kommer" och man får behagliga skolavslutningsrysningar i hela kroppen. Intensivt romantiskt och vackert. (SH)

10. Den bästa sommaren

(2000, regi Ulf Malmros)

Sommaren 1958. Två stadsbarn (Anastasios Soulis, Rebecca Scheja) upplever några månader som förändrar dem i grunden, som sommarbarn hos en sträng begravningsentrepenör. Han verkar inte ens tycka om barn, men så småningom mjuknar han upp. Kjell Bergqvist gör honom till en, trots allt, mycket älskvärd surgubbe. (JOA)

11. Hon dansade en sommar

(1951, regi Arne Mattsson)

Nybakade studenten Göran (Folke Sundquist) åker ut på landet och blir blixtförälskad i 17-åriga Kerstin (Ulla Jacobsson). Det leder till en svindlande tonårsromans – och tragik. En enorm framgång, även utomlands, inte minst tack vare det "skandalösa" nakenbadet (inspelat nära Skoklosters slott). (SH)

12. Himlen är oskyldigt blå

(2010, regi Hannes Holm)

Hannes Holm har fått ihop en fiktiv historia om verklighetens Sandhamnsligan, som skapade kvällstidningsrubriker med knarkaffärer och jetsetliv i skärgården. Här finns gott om spänning och tonåren skildras träffsäkert, mycket tack vare Bill Skarsgård i huvudrollen. Peter Dalle briljerar som den ljusskygge Gösta. (SH)

13. Änglar, finns dom?

(1961, regi Lars-Magnus Lindgren)

2,8 miljoner biobesökare såg filmen där bankvaktmästaren (Jarl Kulle) vinner societetsflickans (Christina Schollin) hjärta, vilket resulterar i klassiska (och för sin tid mycket vågade) kärleks- och sexscener i skärgården. Regissören och stjärnorna upprepade framgången tre år senare med liknande ”Käre John”. (JOA)

”Jalla! Jalla” (2000).

14. Jalla! Jalla!

(2000, regi Josef Fares)

Torkel Petersson och Fares Fares spelar två polare som sommarjobbar på parkförvaltningen. Det är dem vi sedan följer i en sanslös historia om kärlek, sex och giftermål, men där det också finns en del svärta kring skildringen av det nya mångkulturella Sverige. Laleh Pourkarim gjorde bara denna stora biroll, sedan blev hon popstjärna. (JOA)

15. Sommaren med Monika

(1953, regi Ingmar Bergman)

En blyg 19-åring (Lars Ekborg) möter en 17-åring (Harriet Andersson) som är frispråkig och mer erotiskt erfaren än honom. Deras flykt från vardagen till Stockholms skärgård är vacker, sensuell och, för sin tid, mycket vågad. En ung Woody Allen glömde aldrig åsynen av Harriet och blev sedan själv filmregissör. (JOA)

16. SOS – en segelsällskapsresa

(1988, regi Lasse Åberg)

Den första filmen i all ära, men den här är bäst av uppföljarna. Stig-Helmer och Ole (Lasse Åberg, Jon Skolmen) ska på maskerad, men det slutar med haveri i skärgården. Åberg har mycket roligt åt en stockholmsk överklass som vräker sig med svindyra båtar. Mest minnesvärt? Stig-Helmers t-shirtstryck "Sailing is a blow job". (SH)

17. Sunes sommar

(1993, regi Stephan Apelgren)

I den bästa av Sune-filmerna tvingar pappa Rudolf och mamma Karin (suveränt roliga Peter Haber och Carina Lidbom) med barnen på husvagnssemester. Filmen håller en rar ton och lyckas med de flesta av sketcherna. Mycket ser ut att vara inspirerat av Tatis "Semestersabotören". (SH)

”Farväl Falkenberg”.

18. Farväl Falkenberg

(2006, regi Jesper Ganslandt)

I sin debutfilm spelar Jesper Ganslandt och flera av hans barndomsvänner sig själva i en historia som leder till tragik. Idyllisk småstadssommar med drömska bilder och nostalgiska smalfilmsminnen – det är svårt att se filmen och inte tänka tillbaka på sin egen uppväxt och det ångestfyllda steget över till vuxendom. (SH)

19. En kärleks sommar

(1979, regi Mats Arehn)

Gösta Ekman var inte bara en genial komiker, han glänste också i allvarliga roller. Sällan mer än här, där han spelar en medelålders forskare som dras mellan nytt jobb i London, hustrun och den unga älskarinna (Maria Andersson)som han träffar på en begravning. En vemodig, men mycket gripande, historia. (JOA)

20. Sommaren med Göran

(2009, regi Staffan Lindberg)

Tv-duon Peter Magnusson/David Hellenius och deras regissör flyttade sin humor till filmvärlden och fick till det direkt i denna romantiska komedi. Högt tempo, kul bildlösningar, ljuvliga stockholmsmiljöer och så slutar alltihop med en tragikomisk midsommarfest de luxe hos överklassen på västkusten. (JOA)


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upptäck höstens nyheter från Carin Wester – handla hos Åhléns här

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Film

/

Film

LÄS VIDARE

”Sune”-skådespelaren Elis Gerdt tvingas sluta – har blivit för stor

ÄMNEN I ARTIKELN

Film