Nahid Persson Sarvestanis nya film om Iran-regimens hemskheter

Skildrar en modig journalist som gäckade dem

Publicerad 2023-08-31

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Son of the Mullah

Regi Nahid Persson Sarvestani, med Ruhollah Zam, hans familj, med flera.


Det är en dokumentärfilm.

Men stundtals är ”Son of the Mullah” mer som en spännande thriller.

DOKUMENTÄR. Under snart tjugo har Nahid Persson Sarvestani gjort dokumentärfilmer som visat vad som gått snett i hennes förra hemland Iran efter revolutionen 1979. Hennes förra film ”Hör min röst – Slöjans revolution” (2021) handlade om Masih Alijenad, en kvinnlig aktivist som från New York, på sociala medier, eldade på iranska kvinnor att kasta slöjan. Med miljontals följare blev hon en nagel i ögat på regimen.

Det blev även Ruhollah Zam, aktivist och journalist, som från Paris ivrigt hejade på protesterna mot den iranska regimen 2017–2018.

Son of the Mullah.

Avrättas i december 2020

Det lite överraskande med honom är att han är son till en av de religiösa mullor som stod Khomeini allra närmast. Som barn lekte han med Khomeinis barn. Men drygt 30 år gammal vände han ett liv i lyx ryggen, flydde till Paris, där han sedan levde på hemlig adress, under ständigt dödshot.

Så var läget när Nahid Persson Sarvestani fick kontakt och bodde hos honom i en vecka. Sedan väntar många turer där folk lurar varandra och till sist infångas Ruhollah Zam av den iranska regimen, när han besöker Irak.

Han döms till döden och avrättas i december 2020.

Trots att vi vet hur det slutar, är vägen dit stundtals spännande som en politisk thriller.

Nahid Persson Sarvestani, filmregissör

Filmen visas på bio.Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln