Renée är med i matchen

FILM

Bridget Jones gjorde henne till superstjärna. Nu dansar Renée Zellweger byxorna av publiken i ”Chicago”. Men kläderna behåller hon på.

Det är inget snack om att Renée Zellweger är med i matchen. Om rollerna i ”Jerry Maguire” och ”Betty tur och retur” gav henne fett anseende, höjde ”Bridget Jones” henne till skyarna.

Men med musikalfilmen ”Chicago” lär Renée Zellweger åka både ett och två varv runt jorden. Här har den lilla tjejen från Texas blivit fullfjädrad femme fatale.

Och fena på att sjunga och dansa.

– Jag var skräckslagen när jag fick rollen, fattade ingenting av manuset, och jag vägrade sjunga framför andra än min hund i början, säger hon.

Renée Zellweger är klädd i en strikt, svart kavaj, knäppt ända upp i halsen, och håret är klippt i en kort, rak pagefrisyr. Av det glamourösa våpet Roxie Hart i ”Chicago” syns inte ett spår. Men om Renée Zellweger inte är en Hollywood-stjärna som spelar på sin sex appeal, hej, vad hon kan snacka!

– Åh, du vet, ”Chicago”-inspelningen var magisk. Helt underbar! Vi umgicks i två månader innan. Det var som att gå i skolan. Vi tog lektioner i dans och sång. Det var så roligt att se hur produktionen utvecklades. Vi blev så goda vänner allihop, jag har fått vänner för livet.

Puh! Att intervjua Renée Zellweger är som att springa ikapp med X2000. Det går undan.

Puls träffar stjärnan

i en svit på lyxhotellet i Berlin och det första som slår en är att hon känns så påfallande – vanlig. Inga lyxiga kläder, diskret sminkad och helt utan divalater. Men så har Renée Zellweger knappast åkt snålskjuts till Hollywood heller. Hon har fått kämpa för sin plats bland skådespelareliten. Om än inte lika skoningslöst som Roxie Hart i ”Chicago”.

– Jag har aldrig drömt om berömmelse eller att bli kändis, säger hon. Det är bara något som råkar komma med det jobb jag älskar.

– Det viktiga har varit att få agera, inte att synas. Jag har kämpat för att få bra roller, för att kunna försörja mig som skådespelare.

Nu är pengar knappast något problem längre. Men det var inte länge sedan miljon-dollar-kontrakten glimmade som hägringar i fjärran.

Renée Zellweger startade filmkarriären från sin bas hemma i Katy, Texas. Efter ”Reality bites” och några independent-rullar gick flyttlasset så till filmernas förlovade land; Los Angeles.

Men för en Texas-chick med alldeles för kort meritlista lyste filmerbjudandena med sin frånvaro. Hollywoodkarriären startade på en amerikansk diner där Renée Zellweger serverade hamburgare och underhöll gästerna med Texas-historier.

Så fick hon kyssa Tom Cruise i ”Jerry Maguire” och resten är historia. I dag kan hon välja och vraka mellan rollerna och har fans över hela jorden.

– Jag tycker det är ganska jobbigt att ha blivit så känd som jag är i dag, säger Renée Zellweger och blir plötsligt dämpad.

– Jag vill inte klaga men ibland är det till och med farligt. Jag tycker det är obehagligt att bli jagad hem av fotografer som inte skyr några medel för en bild. Och det är tråkigt när folk har förutfattade meningar om mig.

Stjärnstatusen

kom med Bridget Jones. När Renée Zellweger la på sig 13 kilo, började röka och pimpla vin charmade hon hela världen. Till och med de skeptiska britterna som fnyst åt en amerikanska i rollen som deras älskade Bridget.

Nu är Renée Zellweger beredd att göra om äventyret. Just nu pågår förhandlingar om en uppföljare till den första megasuccén.

– Vi har onekligen blivit erbjudna generösa löner, säger Renée Zellweger och skrattar. Om manuset är så speciellt som det måste vara är det klart jag vill spela Bridget igen.

Med en uppföljare kommer hela paketet, spara ut och färga håret, och framför allt gå upp i vikt.

– Ja, det är klart. Bridget måste vara den hon är.

– Jag blir så upprörd när det skrivs att jag vägrar bli fet igen. Bridget är inte fet, hon är bara annorlunda mot mig. Jag är verkligen inte så ytlig att jag hänger upp mig på hennes vikt.

Skinn på näsan. Bestämda åsikter. Renée Zellweger är hängiven sina karaktärer och står för det hon tror på. Som att nakenscener på film oftast är skit.

– Jag vägrade göra en nakenscen i ”Jerry Maguire”. De tillför sällan någonting. Snarare blir folk distraherade av att det dyker upp en naken tjej och glömmer koncentrera sig på filmen, säger hon.

Okej, kärlekslivet då?

Nej, där blir det kalla handen. Då förlovningen med Jim Carrey läckt ut i pressen för några år sedan tog förhållandet abrupt slut. Klart att sådant svider och att man värnar om att hålla både sorg och lycka för sig själv efter det.

– Om du delar allt med resten av världen finns det inget kvar som är speciellt. Därför vill jag inte prata om mitt privatliv, säger Renée Zellweger.

Inga svar om romansen med George Clooney heller alltså. Fast ryktet säger att Renée dumpat honom på grund av hans stora aptit på kvinnor. Hur det än är med den saken så seglar Renée Zellweger i medvind och hon är fast besluten att ta vara på framgången.

– Jag är lycklig och njuter av mitt liv, säger hon. Jag får resa och jobba med det bästa jobbet i världen och jag har mina nära vänner.

– Det enda som är tufft är att vara borta från min hund.

arkiv Renée Zellweger

Urval av filmer före Bridget:

Framtida filmer med Renée att hålla utkik efter:

Karin Lindstedt