Fin närkontakt om barn på flykt

Svenskar på flykt från krigets Stockholm.

avJens Peterson

FILM

Jimmie

Regi Jesper Ganslandt, med Hunter Louise Ganslandt,

Jesper Ganslandt, Anna Littorin.

DRAMA Jimmie är en 4-årig blond pojke på flykt från krigets Stockholm. Ibland ser vi honom med sin pappa, först hemma och på förskolan, sedan när de försöker ta sig över flera gränser i ett ogästvänligt Europa. Ibland är Jimmie ensam, ibland med en annan familj som pratar svenska och norska. Också de på flykt.
Filmen hoppar i tid och plats, men säger inte var de befinner sig. Ibland hörs röster på tyska, ibland engelska eller andra språk. Den skakiga handkameran ligger hela tiden nära ansikten. Bakgrunder blir ofta oskarpa. Vi ser världen ungefär som 4-årige Jimmie ser den. Svårbegriplig. Hotfull. På Stockholms gator skjuts människor ihjäl. Vi hör explosioner.
Vi som är äldre förstår lite mer och ser vart Jesper Ganslandt är på väg med sin film. Han vill visa hur det är att vara flykting som måste lämna sitt land för en okänd plats och en okänd framtid. Att få stanna någonstans där det inte är krig. Alfons Åberg är tröstande godnattsaga på vägen.
Regissören och hans riktige son har huvudrollerna, och det är fin närkontakt i deras scener. Det känns frustrerande och klaustrofobiskt med så mycket närbilder, men det är naturligtvis meningen. Konsekvent genomfört, mer tålamodsprövande än berörande.

Här är filmerna du inte får missa 2018 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM