I ljummaste laget

FILM

Connie & Carla

Amerikansk komedi i regi av Michael Lembeck, med bl a Nia Vardalos, Toni Collette, David Duchovny, Stephen Spinella och Boris McGiver.

Foto: Kvinna utklädd till man utklädd till kvinna. Inte så hett som det låter.

Två artister blir vittnen till ett gangstermord i Chicago

De flyr till en varmare del av USA. Gömmer sig genom att klä ut sig till motsatt kön och göra succé på scen.

Låter som "I hetaste laget" med Tony Curtis och Jack Lemmon i kvinnoorkester. Jo, men nu också "Connie & Carla", där två misslyckade kvinnliga sångare flyr till Los Angeles och blir framgångsrika som dragqueens. Alltså kvinnor som låtsas vara män utklädda till kvinnor. Nia Vardalos och Toni Collette når den effekten genom för mycket smink och gräsliga peruker. Mer Lasse Flinckman än Christer Lindarw.

Det finns poänger i den här komedin. Nia Vardalos, som nådde osannolik framgång med sin "Mitt stora feta grekiska bröllop", har skrivit manus även till "Connie & Carla". De opersonliga musikalnumren som paret gör på Chicagos flygplats är torftigt komiska, men när de uppträder likadant och publiken tror de är män uppfattas samma kabaret som fantastisk.

Men alltför mycket är alltför lätt och snabbt och förväntat. I West Hollywood blir de grannar och vänner med riktiga dragqueens. En transvestit har svårt att återförenas med sin heterosexuelle bror ( David Duchovny), som är en gullig herre som flera gånger stöter ihop med Connie. Verkligen stöter ihop, som i 30-talskomedier.

Den torped som knarkgangstern skickar ut för att leta efter sångduon hinner bli riktigt förtjusta i "Mame" och andra musikaler när han far mellan lågbudgetshower runt i USA.

Allt skuttar bekymmerslöst fram mot den väntade upplösningen.

I ljummaste laget.

Jens Peterson