De är Mankells nya filmpoliser

FILM

Nu kommer 13 nya filmer om Wallander - för 190 miljoner

Foto: "Jag var livrädd" Krister Henriksson (i mitten) är den nya Wallander när Henning Mankell (till vänster) gör 13 nya filmer om sin polis. Ola Rapace spelar den nyanställde polisen Stefan Lindman. "Jag var livrädd innan jag sa ja till rollen", säger Rapace.

Här är Sveriges nya poliser - på vita duken.

Krister Henriksson och Ola Rapace har ett par av huvudrollerna när 13 nya långfilmer görs om kommissarie Wallander.

Till en kostnad av 190 miljoner kronor.

På fredag är det biopremiär för "Innan frosten", nummer ett i serien. Den bygger på Henning Mankells roman.

I går började den andra filmen, "Byfånen", spelas in i Skåne. Den är specialskriven - Henning Mankell har gjort tolv nya berättelser.

- Jag har skrivit korta berättelser med början, mitt och slut, säger Henning Mankell. Sedan har vi dammsugit Sverige på begåvade unga manusförfattare och tog ut några som skriver de färdiga manusen.

Trovärdighet viktigt

Som Henning Mankell sedan godkänner.

- Det är viktigt att det blir trovärdigt. Jag avskyr om det blir underhållning i kriminalbranschen. Då skulle jag bli vansinnig.

Han fick också välja skådespelare.

-Jag har haft tur. Förra gången var Rolf Lassgård mitt första val. Den här gången ville jag ha Krister Henriksson som Wallander.

Krister Henriksson funderade länge innan han tackade ja.

- Det är ett stort åtagande. Jag läste snabbt några av böckerna jag inte läst och tände på att det finns likheter mellan Wallander och mig. Vi har båda ett passionerat förhållande till vårt yrke, och det har kostat mycket privat. Vi är båda skilda. Jag har inga alkoholproblem, men jag har sett sådant omkring mig. Jag är 58 år och har ett långt förflutet. Men också en framtid, man kan ändra sitt liv.

"Jag var livrädd"

Ola Rapace spelar nyanställde polisen Stefan Lindman, som var med i Mankells "Danslärarens återkomst".

- Hela hans personlighet är att vara polis, säger Ola Rapace. Men det finns en tydlig utveckling hos honom under de här 13 filmerna.

Funderade du länge innan du sa ja till rollen?

- Jag var livrädd. Det är läskigt att veta vad man ska göra i flera år. Men ett stort skäl att jag sa ja var att Krister Henriksson skulle spela Wallander.

Blir det någon mer bok om Wallander efter alla dessa filmer?

- Jag tror inte det, säger Henning Mankell. Jag har stängt dörren - men jag har inte slängt bort nyckeln.

Wallander-kalender

Jens Peterson