Shall we dance

FILM

<3plus/> Amerikansk komedi i regi av Peter Chelsom, med bl a Richard Gere, Jennifer Lopez, Susan Sarandon och Stanley Tucci.

En advokat som är specialist på att göra upp testamenten åker varje kväll hem med L-tåget i Chicago. Uppe i ett hus ser han en vacker ung kvinna. Hon står i en dansskola, en dag ser han dans och går dit. Han börjar ta lektioner.

Richard Gere spelar den uttråkade advokaten. Jennifer Lopez den vackra dansaren. Susan Sarandon är Geres hustru. De ser inte alldagliga ut i den här romantiska filmfantasin, men deras våndor och längtan kan vi förstå och tro på.

I inledningen fyller advokaten år. Hustrun har haft svårt att köpa en present, för det finns inget han vill ha. Advokaten stirrar i spegeln och inser att hon har rätt. Ett lyckligt äktenskap, ett gott liv - men något fattas.

Det här är en amerikansk nyinspelning som är trogen det japanska originalet ”Shall we dansu?” från 1996. Mindre charm, mer glamour.

Peter Chelsom är en brittisk Lasse Hallström. Hemma i England gjorde Chelsom de fina ”Hear my song” och ”Funny bones”, i USA har han gjort bl a ”Om ödet vill” och ”The mighty”. Han vet som Hallström hur man får humor och vemod att dansa perfekt tillsammans.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM