Whitney Houston

Skakande avslöjanden i nya dokumentären om Whitney Houston

Utsattes för sexuella övergrepp i barndomen

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

CANNES. Nya Whitney Houston-dokumentären innehåller skakande avslöjanden.

Det var inte bara drogerna som knäckte henne. Hela livet plågades hon av att ha utsatts för sexuella övergrepp i barndomen.

– Efter två års jobb var filmen i princip färdig. Då avslöjades detta i en av de sista intervjuerna. Vi fick klippa om hela filmen. Och saker som folk hade sagt på ett ställe, fick plötsligt en ny mening, säger producenten Simon Chinn.

Simon Chinn och regissören Kevin Macdonald var från början inte särskilt intresserade av att göra filmen, när de fick erbjudandet av Lisa Erspamer, som hade fått rättigheterna till all musik och fått alla i familjen att lova berätta allt.

– Hon vände sig till oss för att vi har mycket erfarenhet (båda är Oscarsvinnare). Jag tyckte att det redan hade gjorts för mycket om Whitney Houston och egentligen är jag ju mer av en Elvis Costello-kille. Men när vi fick löfte att inget skulle censureras, tog vi jobbet ändå.

Många tänker väl i förväg: Fick de exmaken Bobby Brown att ställa upp? Och kommer han att vara ärlig?

– Som du ser i filmen så är svaren: 1. Ja. 2. Nej. Vi intervjuade honom i kanske två timmar. Det är inte så mycket med i filmen. Han ljuger ju oss rakt upp i ansiktet, han hävdar envist att drogmissbruket inte hade något att göra med att allt gick åt skogen och att Whitney dog, säger Simon Chinn.

Sålde 22 miljoner skivor

Första hälften av ”Whitney”, som har premiär i Sverige senare i år, är en ganska traditionell artistdokumentär. Berättar, om än ovanligt närgånget och detaljerat, framgångssagan för soulsångerskan som sålde 22 miljoner skivor efter genombrottet 1985.

Sedan kommer raset.

Filmen visar hur inte bara maken Bobby Brown – en stökig sångare som knarkade, bedrog Whitney och blev anmäld för sexuella trakasserier av andra kvinnor – utan hur även hennes båda bröder knarkade friskt ihop med systern.

Det skildrar relationen till vännen och assistenten Robyn Crawford. Whitney erkände aldrig att hon var bisexuell och ihop med henne. Kanske för att det hade gjort hennes gamla mamma så upprörd (mamman är med ganska lite i dokumentären, Robyn Crawford inte alls).

Hittades död i badkaret

Men det är en moster – som tillbringade mycket tid med Whitney som barn och som även var den som år 2012 hittade henne död i ett badkar på ett hotell i Beverly Hills, blott 48 år gammal – som kommer med de stora avslöjandena:

Att både Whitney och en av hennes bröder utsattes för sexuella övergrepp i barndomen. Att detta sedan präglade Whitney hela livet, till exempel ville hon aldrig lämna bort sin dotter till släktingar, utan tog med henne på turné i stället (inte så bra heller, de var rena knarkfesterna mot slutet). Mostern hävdar även att övergreppen gjorde att Whitney aldrig hittade rätt i sin sexualitet.

Förövaren ska ha varit Whitney Houstons kusin, sångerskan Dee Dee Warwick (1942-2008), som hade några hits på 1960-talet.

Tre år efter mammans död hittades även Whitney Houstons dotter Bobbi Kristina Brown livlös i ett badkar. Hon blev bara 22 år.

ANNONS

Fynda elektronik! Just nu pågår MediaMarkts stora SOMMARREA med tusentals kampanjprodukter!

Extern länk från Mediamarkt

Fynda här!

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

Fullt med dokumentärer om sport – här är guide till streamingpärlorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Whitney Houston

Filmfestivalen i Cannes

Bobby Brown

Bobbi Kristina Brown

Sexuella övergrepp