Lysande skådespeleri i magiskt debutdrama

Uppdaterad 2023-10-22 | Publicerad 2015-01-23

Så många Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus får ”Unga Sophie Bell”

Drama. Andra långfilmen gjord tack vare det långfilmsstipendium på 5 400 000 kronor som Stockholms filmfestival startade 2011 för att lyfta fram kvinnliga filmskapare i början av sina karriärer.

Första vinnaren – Sofia Norlins ”Ömheten” (2013) – tyckte jag inte alls om, men smaken är som baken, den filmen har också haft sina förespråkare.
 

36-åriga Amanda Adolfssons film är något helt -annat. Ovanligt formsäker och mogen för att vara gjord av en debutant. Hela tiden rätt tonfall i replikskiften, starka känsloutbrott och skådespelarinsatser, något som inte alltid är så lätt när man har att göra med så unga människor som filmen handlar om.

Inspelad i Ystad, Malmö och Berlin, har man sannerligen också fått vad som känns som mycket film för pengarna. Till det bidrar tveklöst det snygga fotot. Skulle inte förvåna om Petrus Sjövik – som långfilmsdebuterade just med ”Ömheten” och då vann Guldbagge för bästa foto – snart har gått samma väg som Linus Sandgren och Hoyte van Hoytema och gör svindyra Hollywood-filmer.
 

Det handlar om Sophie (Felice Jankell) och Alice (Hedda Stiernstedt) som tar studenten och åtminstone pratar om att resa till Berlin tillsammans. Två bästisar, där Sophie är den försiktiga typen och kanske ändå hellre vill plugga vidare och så har hon ju sin häst att ta hand om, medan Alice är mer spontan, äventyrlig och kicksökande.

Och plötsligt har Alice bara dragit iväg till Berlin. Plötsligt har något fruktansvärt hänt. Plötsligt är Sophie i Berlin för att reda ut vad som egentligen har hänt med Alice. Hon flyttar in i ett lite rörigt kollektiv och blir vän med en svensk kille (Iggy Malmborg) som bor där. Hon konfronterar den familj där Alice jobbade. Och hon hittar Alices dagbok …

Det finns en slags magi i filmen som ibland luckrar upp gränsen mellan verklighet, fantasi och minnesbilder.
 

”Unga Sophie Bell” är lite grann som en mer poetisk variant av den hos målgruppen mycket populära tv-serien ”Portkod 1525” (SVT Play).

Filmen lär definitivt bli en språngbräda i karriären för både regissören och de två fullkomligt lysande unga skådespelerskorna i huvudrollerna.

Bonus

SE OCKSÅ: Lena Dunhams ”Girls”. Så hade kanske filmens tjejer blivit om de vuxit upp i New York. Fjärde ­säsongen har just haft premiär på HBO Nordic/C More Series.

VISSTE DU ATT… Felice Jankell och hennes lika begåvade syster Happy Jankell är döttrar till skådespelaren/regissören Thorsten Flinck?

JUST NU: Båda de kvinnliga stjärnorna är med i kriminal­serien ”100 code” med Michael Nyqvist. Premiär på HBO Nordic 6 mars, senare på Kanal 5.

ANNONS