Engagerat porträtt av Stieg Larsson

Stieg Larsson
Stieg Larsson

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Mannen som lekte med elden

Regi Henrik Georgsson, med Stieg Larsson, Eva Gabrielsson, Daniel Poohl, Anna-Lena Lodenius.

DOKUMENTÄR Stieg Larsson blev en bästsäljande författare över hela världen efter sin död 2004. De tre Millenniumböckerna om Lisbeth Salander och Mikael Blomqvist är spännande bladvändare som gav världen en omskakande bild av Sverige. Nordic noir.
Romanerna beskriver en korrumperad statsapparat, med olagliga myndigheter och läkare som begår övergrepp. Sexism med olika uttryck.
I ”Män som hatar kvinnor” finns högerextrema rika familjen Vanger, förr och i nutid. Det var ett ämne som Stieg Larsson kunde bättre än någon annan i Sverige. Han ägnade en stor del av sitt liv åt att kartlägga olika grupper.
Dokumentären berättar den historien. Om organisationer som Bevara Sverige svenskt och grundandet av Sverigedemokraterna 1988. Bert Karlssons Ny demokrati i början av 1990-talet, och om morden, attentaten och våldet de åren.
Stieg Larsson växte upp i en stuga i Västerbotten med morfar och mormor. Morfar var övertygad antinazist och gav Stieg hans värderingar. I Stockholm arbetade han som grafiker på TT och gjorde omfattande research, som bland annat resulterade i boken ”Extremhögern” tillsammans med Anna-Lena Lodenius.
Hon är en som intervjuas i filmen. Det handlar mycket om tidningen Expo som Stieg Larsson var med att grunda. Här finns gott om nyhetsinslag och filmer tagna på nynazister, från demonstrationer och konserter, skakiga och mörka.

Det är inte alltid helt klart vem som pratar. Filmen visar några tv-intervjuer med Stieg Larsson, bland annat i morgonsoffor för 25 år sedan. Men här finns också för många scener där skådespelaren Emil Almén spelar Stieg Larsson, i möten på redaktionen, när han röker, när han skriver, när han röker, när han går på stan, när han röker. Stieg Larssons livskamrat Eva Gabrielsson och de som arbetade med honom på TT och på Expo berättar hur mycket han jobbade och hur lite han sov. Hur han höll sig igång på kaffe och cigaretter.

”Mannen som lekte med elden” vill visa att Stieg Larssons liv handlade om mycket mer än att han skrev tre spänningsromaner som världen läste. Det var när han använde allt sitt kunnande i fiktionens form som han nådde ut ordentligt. Sekundsnabba scener ur filmerna flätas in i dokumentären.
Ett porträtt av en engagerad man och en tidsbild av 1980- och 1990-talen. Historien fortsätter. Sverige och Europa har ändrats sedan Stieg Larsson dog 50 år gammal för 14 år sedan.

Publisert: