Film

Så här går jorden under på film

Av: 

Christian Ploog

FILM

Mad Max

År: 1979. Regi: George Miller. Medverkande: Mel Gibson, Joanne Samuel, Hugh Keays-Byrne.

Så går jorden under: I denna australiensiska kultrulle från 1979 har jordens oljetillgångar nästan tagit slut. Detta har försatt Australien i en ganska dystopisk sits – där lag och ordning inte längre ser ut som den brukat. En av mänsklighetens största problem är energibristen. I denna förtappade värld får vi följa en då okänd Mel Gibson på ett galet hämnduppdrag.

Se trailer.

Waterworld

År: 1995. Regi: Kevin Reynolds. Medverkande: Kevin Costner, Jeanne Tripplehorn och Dennis Hopper .

Så går jorden under: I en avlägsen framtid (enligt uppgift omkring år 2500) har polarisarna smält bort, vilket gjort att havsnivåerna stigit med flera hundra meter. Jordens samtliga kontinenter har täckts med vatten. Människorna som överlevt lever ett utspritt liv i båtar eller i isolerade samhällen på konstgjorda öar.

Se trailer.

Armageddon

År: 1998. Regi: Michael Bay. Medverkande: Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Ben Affleck.

Så går jorden under: En komet i samma storlek som den amerikanska delstaten Texas är på väg mot jorden. Träffar den är det slutet för mänskligheten, något som innebär att den måste förstöras. För att spränga den ur sin bana krävs skickliga borrare som kan ta sig långt in i kometens mitt. Ett gäng oljeplattformsborrare med tveksam astronautkompabilitet rekryteras av Nasa för att rädda jorden.

Se trailer.

Deep impact

År: 1998. Regi: Mimi Leder. Medverkande: Robert Duvall, Téa Leoni och Elijah Wood.

Så går jorden under: Ännu mer kometknas. Den här gången döps den till ”Wolf-Biederman” och är elva kilometer bred. En misslyckad räddnings­aktion leder till att kometen delas i två bitar: ”Biederman” (2,4 km bred) och ”Wolf” (9,7 km bred). ”Biederman” slår ner i Atlanten och skapar en megatsunami som dödar miljoner människor längst Atlanten-kusterna i Nord- och Sydamerika, Europa och Afrika. ”Wolf” lyckas man spränga i mindre bitar som brinner upp i atmosfären.

Se trailer.

The Core

År: 2003. Regi: Jon Amiel. Medverkande: Aaron Eckhart, Hilary Swank, Delroy Lindo.

Så går jorden under: Efter att en viss instabilitet i jordens elektromagnetiska fält upptäcks inser några vetenskapsmän att planetens smältkärna har slutat rotera. Inom ett år kommer jordens elektromagnetiska fält att kollapsa, något som innebär massiv strålningsspridning. Man väljer då att borra in

i jordens kärna för att reparera det elektromagnetiska fältet.

Se trailer.

Day after tomorrow

År: 2004. Regi: Roland Emmerich. Medverkande: Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal, Emmy Rossum.

Så går jorden under: Paleoklimatologen Jack Hall upptäcker under en expedition i Antarktis allvarliga och snabba klimatförändringar, men får svårt att övertyga världens ledare om sina fynd. Världen översköljs av regnstormar, orkaner och superstormar – med extremt kall luft som får allt den rör vid att omedelbart frysa till is.

Se trailer.

Independence day

År: 1996. Regi: Roland Emmerich. Medverkande: Will Smith, Bill Pullman, Jeff Goldblum.

Så går jorden under: Den andra juli uppenbarar sig ett enormt utomjordiskt rymdskepp strax utanför jordklotet. Skeppet skickar ut 36 mindre skepp – alla med en storlek på nästan 25 kilometer i bredd. De placerar sig sedan över världens största städer. Först tror människorna att de besökande rymdvarelserna kan ha ett fredligt budskap – men detta ska snart ändras.

Se trailer.

2012

År: 2009. Regi: Roland Emmerich. Medverkande: Woody Harrelson, John Cusack, Amanda Peet, Oliver Platt.

Så går jorden under: En ökad solstrålning har gjort att neutriner (ett slags elementarpartiklar) orsakar en hastig temperaturstigning i jordens kärna. Detta blir starten på en utplåning av jordklotet. En massiv räddningsaktion inleds. Världens ledare bygger gigantiska båtar i Tibet som ska rädda 400 000 människor. Men endast de rika har råd med biljetter.

Se trailer.

Vägen

År: 2009. Regi: John Hillcoat. Medverkande: Viggo Mortensen, Charlize Theron, Kodi Smit-McPhee.

Så går jorden under: I denna postapokalyptiska film kämpar en far med sin son för att överleva i en post­apokalyptisk ödemark. Något slags katastrof har inträffat som dödat allt växt- och djurliv på jorden. Civilisationen har fullständigt kollapsat, och kvar finns endast ett laglöst och öde land. Mannen och pojken letar efter förnödenheter medan de reser söderut längs en väg vid kusten.

Se trailer.

The Book of Eli

År: 2010. Regi: Albert och Allen Hughes. Medverkande: Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis, Ray Stevenson, Jennifer Beals.

Så går jorden under: 30 år efter en förödande kärnvapenapokalyps vandrar nomaden Eli mot USA:s västkust. Världen är ödelagd och Eli har av en röst blivit tillsagd att föra en kopia av en mystisk bok till en säker plats. Historien av vad som hänt jorden – och vad det har för betydelse för Eli – rullas upp längs vägen.

Se trailer.

Contagion

År: 2011. Regi: Steven Soderbergh. Medverkande: Matt Damon, Kate Winslet, Jude Law.

Så går jorden under: Ett dödligt virus sprids som en löpeld över hela världen genom fomiter. Försök av medicinska forskare och myndigheter att identifiera och stoppa spridningen går trögt, vilket leder till kaos hos allmänheten, bland annat genom plundring av butiker och bostäder. Samtidigt väcks misstankar om att viruset kan vara ett biokemiskt ­vapen, tillverkat för en terroristattack.

Se trailer.

Seeking a friend for the end of the world

År: 2012. Regi: Lorene Scafaria. Medverkande: Steve Carell, Keira Knightley, Melanie Lynskey.

Så går jorden under: En över 112 kilometer bred asteroid kallad Matilda är på kollisionskurs med jorden. Ett sista desperat försök att rädda mänskligheten har misslyckats. Nu återstår bara tre veckor kvar till astero-iden slår ner och utplånar allt liv på vår planet. I detta ödesmättade konstaterande tar filmen sin början.

Se trailer.

ANNONS

REA hos Hemtex! Köp bästsäljande produkter med upp till 50% rabatt.

Extern länk från Hemtex

Köp här!

Publisert: