Alfredson vill göra Beck-film

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

NÖJESBLADET AVSLÖJAR: Har fört diskussioner med romanförfattaren

1 av 5
enda boken som inte filmats Tomas Alfredson har diskuterat att filmatisera boken ”Terroristerna”. Det är den enda Beck-bok som inte har gått upp på vita duken – om inte ”Stockholm marathon” från 1994 räknas. Filmen med Gösta Ekman i rollen som Martin Beck, där även Corinna Harfouch medverkade, är bara löst baserad på boken.

Från Jonatan Lejonhjärta till Gunvald Larsson.

Tomas Alfredsons ­projekt efter Astrid ­Lindgren-filmen kan bli en Beck-rulle i lyx­förpackning.

– Vi pratade om det, ­säger författaren Maj ­Sjöwall till Nöjesbladet.

Tomas Alfredson.
Foto: MAGNUS SUNDHOLM
Tomas Alfredson.

Nöjesbladet kan avslöja att ”Tinker, tailor, soldier, spy”-regissören Tomas Alfredson, 47, och producenten Peter ”Piodor” Gustafsson, 50, har ännu ett projekt utöver ”Bröderna Lejonhjärta” under utveckling.

Duon har fört diskussioner om att göra en film ­baserad på en bok i Maj ­Sjöwall och Per Wahlöös svit ”Roman om ett brott”. Romanen i fråga kan vara ”Terroristerna”.

Filmbolaget ligger på

Maj Sjöwall bekräftar att diskussioner förts.

– Vi pratade om det för att det är den enda bok som det inte har gjorts film på. Men i nuläget är det inget konkret. Det får vi se tiden an. ”Terroristerna” är den ­enda bok som inte har filmats, ­säger Beck-författaren Maj Sjöwall.

– Jag träffade Tomas ­Alfredson häromdagen, men nu håller han ju på med ”Bröderna Lejonhjärta”. Så han har fullt upp med det, fortsätter Sjöwall.

Hon berättar också att ­sedan bolaget Filmlance lagt av med Peter Haber-serien så har hon fått frågan från producenter varför ”Terroristerna” inte blivit filmad. Det närmaste filmare kommit är ”Stockholm marathon”, med Gösta ­Ekman i rollen som Martin Beck, från 1994. Den är vagt baserad på romanen.

I nuläget är Peter ­Gustafsson verkställande direktör för produktionsbolaget The Story of a ­Crime AB, där ordförande är den litterära agenten Niclas Salomonsson som företräder Maj Sjöwall. I engelskspråkiga länder har boksviten ”Roman om ett brott” lanserats som just ”The story of a crime”. ­Bolaget bildades i januari 2012. Tomas Alfredson är styrelse­ledamot.

Avfärdar inte

Producenten Peter ”Piodor” Gustafsson vill ­inte prata om ”The story of a crime”-projektet i nuläget eftersom produktions­beslut saknas. Men han avfärdar inte heller planerna.

– Vi håller inte på med det just nu. Vi kommenterar inte projekt förrän de är beslutade, säger Peter ­”Piodor” Gustafsson till Nöjesbladet.

Publicerad: