Film

’Sverige har extremt mycket våldtäkter’

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

”Flocken”-regissören om sin satsning i USA och nya filmen om sexövergrepp

Hon fick fart på Joel Kinnamans och Malin Crépins karriärer.

Nu hoppas ”Flocken”-regissören Beata Gårdeler, 42, att det inte ska dröja sex år till hennes nästa film.

– Jag utvecklar projekt både här och i USA. Jag har en amerikansk agent nu, man måste hålla alla dörrar öppna, säger hon.

Fatime Azezi som Jennifer i ”Flocken”.
Fatime Azezi som Jennifer i ”Flocken”.

Det var 2009 som kärleks- och knarkdramat ”I skuggan av värmen” hade premiär och blev flitigt omtalad.

För Malin Crépin ledde det till att hon fick rollen som Liza Marklunds hjältinna Annika Bengtzon i sex filmer.

För Joel Kinnaman bar det iväg ända till en framgångsrik Hollywood­karriär.

– Jag trodde faktiskt att hon skulle få värsta genomslagskraften och att han skulle etablera sig, men kanske inte att han skulle bli Robocop (skratt).

Trodde du att du skulle få samma lyft som regissör?

– Som regissör tänker man nog alltid att det blir mycket enklare nästa gång. Men oavsett hur bra det går är Sverige ett litet land, det är tufft att finansiera filmer här.

Hon har jobbat med ”Flocken” i fyra år. Åkt runt i världen och pratat om den i ett halvår och plockat hem priser från filmfestivaler i Berlin, Los Angeles och Zimbabwe.

Får alla emot sig

Historien utspelas i en liten norrländsk by. En tonårstjej (Fatime Azemi) blir våldtagen av en klass­kamrat (John Risto) på skoltoaletten.

Men alla tror att hon ljuger och hela samhället vänder sig emot henne och hennes familj.

– Egentligen utforskar jag ensamhet och utanförskap i alla mina filmer. Jag tyckte inte att jag hade sett någon film som behandlade våldtäkt på det här sättet. Sverige har extremt mycket våldtäkter. Eller så är det att vi har många som anmäler jämfört med andra länder.

Gevärscener svårast

Filmen har vissa likheter med Bjästa-fallet som 2010 väckte stor debatt efter att ha uppmärksammats i SVT:s ”Uppdrag granskning”.

– Vi tittade på det fallet, men vi har tittat på många andra också. När vi gjorde castingen och pratade med massor av ungdomar förstod vi att många skolor har haft den problematiken.

”Flocken” handlar om viktiga och allvarliga saker. Men när jag frågar om ­vilka scener som var svårast att göra får jag ett högst oväntat svar:

– Alla scener med män med gevär. Det gällde ju att hitta ­något som ­inte påminde om ”Jägarna” för mycket.

Beata Gårdeler om...

… Henrik Dorsin, som spelar pappa till den skyldige grabben:

– En jättesvår men väldigt viktig roll. Jag ville ha en person som ser normativt svensk ut, som alla män ser ut på SJ:s tåg. Henrik har förmågan att gestalta en sådan person. Och så älskar jag Grotesco och vad de gör.

… prisbelönta tv-serien ”30 grader i februari”:

– Jag konceptuerade det hela, gjorde de två första avsnitten. Skulle ha gjort fem, men hoppade av, kände att de förutsättningar som var utlovade inte riktigt kunde upprätthållas av producenterna. Historien är jätteintressant. Jag tycker mina avsnitt är bra.

… nästa filmprojekt:

– Jag utvecklar projekt både här och i USA. En film rör sig i gangstervärlden. Bygger på boken ”Jag är wanted” av pseudonymen David Larsson. Den är inte färdigfinansierad men är tänkt som en svensk-kanadensisk-vietnamesisk film. Så historien flyttas från Thailand till Vietnam.

ANNONS

Handla festkläder från små till stora storlekar. Upp till 60% rabatt på tusentals varor hos Cellbes här!

Extern länk från Cellbes SE

Handla nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Film