Samtiden kräver något argare av Jon Stewart

Komedin ”Irresistible” är genomskinlig politisk satir

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Irresistible

Regi Jon Stewart, med Steve Carell, Rose Byrne, Chris Cooper.


FILMRECENSION. Vem bryr sig om ett litet borgmästarval ute på landsbygden?

Vem bryr sig om ett senatsval i Georgia?

När något mycket större står på spel öppnas kranarna och dollarsedlarna flödar fram.

KOMEDI. Den politiska komedin ”Irresistible” var aktuell för ett halvår sedan i USA, men dess premiär på svenska strömningstjänster är vältajmad med senatsvalet i Georgia nu på tisdag. Vanligtvis hade inget brytt sig om det, men nu hänger makten över senaten på vem som vinner, demokrater eller republikaner. I förlängningen handlar det om vilken chans nästa president, Joe Biden, får att göra verklighet av sin politik. Därför riktas ett enormt intresse mot Georgia.

Filmen handlar om det lilla fiktiva samhället Deerlaken i delstaten Wisconsin där den sittande republikanske borgmästaren utmanas av överste Jack Hastings (Chris Cooper), en krigsveteran vars tal till försvar för papperslösa invandrare blir en succé på Youtube.

Klippet når den demokratiske strategen Gary Zimmer (Steve Carell) som slickar såren efter Hillary Clintons förlust 2016 och letar efter något nytt att engagera sig i. I överste Hastings ser Gary en chans för Demokraterna att omvända typiska Trump-väljare.

Oundvikliga kulturkrockar

Han reser till Deerlaken och övertygar Hastings att låta honom sköta valkampanjen. Men det blir oundvikliga kulturkrockar och temperaturen skruvas upp rejält när hans ärkefiende, den republikanske strategen Faith Brewster (Rose Byrne), anländer för att hjälpa borgmästaren.

Rose Byrne och Steve Carell i ”Irresistible”.
Rose Byrne och Steve Carell i ”Irresistible”.

Under de följande veckorna börjar Deerlaken likna Washington allt mer; CNN och Fox News sänder därifrån, medan Gary och Faith gör allt för att knäcka varandra och stå emot lustarna som ligger och kokar under ytan.

Befriad från överraskningar

Byrne och Carell får en att dra på smilbanden ibland och Cooper är perfekt som den hederlige Hastings, som tagen ur en Frank Capra-film. Det puttrar på och är trevligt för stunden... men vi vet ju att den forne tv-profilen Jon Stewart vill mer än så. Det är där han misslyckas rejält. Han har även skrivit manus, men som satir är ”Irresistible” genomskinlig och helt befriad från överraskningar.

Chris Cooper i ”Irresistible”.
Chris Cooper i ”Irresistible”.

USA är vansinnigt polariserat, med en höger som har blivit alltmer extrem och faktaresistent och en vänster som har flyttat längre ut på sin kant som ett sätt att bemöta Trumps galenskap och de fundamentala orättvisor i samhället som inget av partierna har lyckats bota.

Samtiden kräver arga filmer som väljer sida, inte den mellanmjölk som Stewart häller upp här, en historia som nöjer sig med att svinga lite lagom och präktigt mot medier och pengar i politiken.

”Irresistible” finns på flera strömningstjänster.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE