Brutalt intensivt om coronautbrottet i Wuhan

”76 days”.
”76 days”.

FILMRECENSION Coronapandemins historia skrivs fortfarande. Men dokumentären ”76 days”, om tillvaron inne på fyra av jättestaden Wuhans sjukhus under förra årets första månader, är en essentiell skildring av hur den började.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
76 days
Regi Hao Wu, Weixi Chen och Anonym.


DOKUMENTÄR Från den 23 januari till den 8 april 2020 pågick en 76 dagar lång lockdown i Wuhan, till följd av coronavirusets utbrott. Den här opolitiskt observerande dokumentären – som är regisserad av USA-baserade Hao Wu tillsammans med två kinesiska reportrar på plats vid frontlinjen – skildrar det organiserade kaoset inne på fyra av jättestadens sjukhus i klassisk flugan på väggen-stil.
Utan någon berättarröst, några ”pratande huvuden” eller någon vidare kontext kastas vi direkt in i smärtan, sorgen och rädslan, då ett skri från någon som har förlorat sin pappa inleder filmen. Strax därefter ser vi vad som bäst beskrivs som ett skräckfilmsscenario: ett dörrhandtag rycks hotfullt upp och ner, och utanför dörren står en uppskrämd, frusen och desperat skara potentiellt smittade människor som försöker tränga sig in medan stressad och uttröttad personal i heltäckande skyddsmundering gör sitt bästa för att hålla ordning på dem.
Man ser, av förklarliga anledningar, ansiktet på få människor i filmen, så de flesta förblir anonyma. Men några få personer framträder tydligare. Bland annat ett par vars nyfödda barn sätts direkt i karantän, och en demenssjuk man som hela tiden försöker lämna sjukhuset trots att han inte får.
”76 days” är sorglig, otäck, skakande akut och utmattande intensiv – men också djupt mänsklig, med plats för vänlighet, motståndskraft och till och med en gnutta humor.

Mycket starkt.


”76 days” finns att hyra på Itunes.

Publisert:

LÄS VIDARE