”Snälla kriminella” vinner i längden med sin charmiga humor

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

ACTIONKOMEDI

Snälla kriminella

Regi Sara Young, med Simon Garshasebi, Babak Yousefi, Johan Glans, Roshi Hoss, Lisbeth Johansson.

Svenska actionkomedier vimlar det inte av direkt.

”Snälla kriminella” är ojämn, men vinner i längden med sin charmiga humor.

En svensk independentkomedi som skulle haft biopremiär i vår. Men i dessa pandemitider, får den i stället premiär i public service-tv. Och här kommer den nog kanske mer till sin rätt och får chansen till en betydligt större publik än på bio.
Det är sannerligen inte stor filmkonst det handlar om. ”Snälla kriminella” skulle nog haft svårt att konkurrera med amerikanska storfilmer.
Men filmen har en charmig humor i lite samma stil som Josef Fares-filmen ”Kopps” (2003), fast inte lika formsäker.
Cykelbudet Sasan (Simon Garshasebi) och misslyckade rapparen MC Baboo (Babak Yousefi) träffas av en slump. De blir kriminella för att få pengar och för att bli mer kreddiga (rapparen). Det går så där, när allt blir till en slags buskisliknande actionkomedi.
Här finns så bisarra inslag som föga politiska skämt om romska tiggare och ett före detta mc-gäng som nu är miljöaktivister. Där är Linus Eklund Adolphson – som var så magnifikt bra i musikalen ”Så som i himmelen” på Oscarsteatern – väldigt rolig.
Lisbeth Johansson och Roshi Hoss spelar två superklantiga poliser. Och så har Johan Glans en föga smickrande roll som sig själv. Lite kul, då det är hans fru Sara Young som har regisserat filmen. (2021)

Filmen har premiär i SVT 1 i kväll, finns sedan på SVT Play.

Publisert:

Ämnen i artikeln