Filmrecensioner

Animerad action för stora och små

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 3 av 5 plus Bolt räddas av det höga tempot

”Bolt” bjuder på slapstick för barnen och smarta skämt för de vuxna.
”Bolt” bjuder på slapstick för barnen och smarta skämt för de vuxna.

Amerikansk datoranimerad familjefilm av Byron Howard och Chris Williams. Röster: John Travolta, Miley Cyrus m fl. Dubbad till svenska av Rennie Mirro, Emelie Clausen, Sussie Eriksson, Fredde Granberg m fl.

Med datoranimationen upphör filmmediets begränsningar. Disneys senaste barn- och familjeäventyr inleds med en makalös actionscen som skulle få Steven Spielberg och många andra stjärnregissörer gröna av avund. Tonårstjejen Penny och hennes hund Bolt jagas genom Los Angeles av onda krafter på ett sätt som aldrig skulle gå att återskapa med riktiga människor, hundar, flygplan etc.

Så småningom visar sig detta vara ett avsnitt ur den tv-serie där Bolt är hjälten, en jyckarnas motsvarighet till Arnold Schwarzenegger när han hellre var Terminator än guvernör.

Delvis liknar ”Bolt” faktiskt ”Truman show”. Precis som Jim Carreys naiva rollfigur, tror Bolt att den tv-serie han medverkar i är det riktiga livet. Och Penny får inte ta hem honom på kvällarna, seriens cyniska skapare är rädda för att Bolt ska bli förstörd av normal kärlek och omtanke.

Genom diverse turer hamnar Bolt på villovägar, i New York, och måste med hjälp av en katt och en hamster försöka återvända till Hollywood och Penny.

Å ena sidan är ”Bolt” lite Disney-typiskt uppfostrande och är rätt förutsägbar. Å andra sidan gör högt tempo, slapstickhumor för barnen och smarta Hollywood-skämt för föräldrarna, den väldigt underhållande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner