”Snälla, pappa – bekräfta mig”

FILM

Komikern Mikael Tornving fick komplex för seriös roll

1 av 3 | Foto: Omställningen från rolig cyniker till seriös polis var svår.

De nya polisfilmerna om Johan Falk gav Mikael Tornving sitt livs utmaning.

Komikern led av svåra mindervärdeskomplex under hela inspelningen.

– Jag kände bara ”snälla pappa, bekräfta mig”, berättar han.

Att filma sex långfilmer på sju månader är en utmaning för vem som helst – men för Mikael Tornving, 48, var det extra svårt.

Efter att ha gjort sig känd som en rolig cyniker skulle han nu bevisa att han kunde spela gravallvarlig kriminalpolis på ett trovärdigt sätt.

Inspelningen en pärs

Inspelningen av bioaktuella ”GSI” förvandlades snart till en riktig nervpärs.

– Ja, du kan ju fråga Jacob (Eklund) och Anders (Nilsson). Efter varje tagning har de fått den här blicken (spärrar upp ögonen och ser ut som ett ledset barn). Den betyder: ”snälla pappa, bekräfta mig”, säger han och ler.

Regissören Anders Nilsson bekräftar att det var så det gick till:

– Scriptan kunde säga att ”nu ser Tornving ut sådär igen”. Men jag märkte inget av Mickes oro, jag tyckte bara att allt blev så bra, säger han och skrattar.

”GSI” - den första av de sex nya Johan Falk-filmerna – gick nyligen upp på bio. De fem övriga visas på tv och släpps på dvd under hösten.

Jobbat som officer

Filmens ”GSI” är en fiktiv polis-styrka som får fria tyglar att göra nästan vad som helst för att bekämpa maffian.

– Min karaktär, Patrik, ligger nära mig själv som jag var när jag jobbade som officer. Jag jobbade som det i tre-fyra år, och saker som vapenhantering och säkerhet sitter i kroppen.

Kändes det skönt att slippa locka till skratt hela tiden?

– Ja, det gjorde det. Det är det roligaste jag har gjort på flera år. Jag kan inte minnas senaste gången jag gjorde något som var så lustfyllt och roligt, säger Mikael Tornving.