Filmrecensioner

”Snabba cash II” – både rörigare och mer förutsägbar än ettan

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Så många Betyg: 1 av 5 plus får den

Kinnaman är tillbaka som JW.

thriller 620 000 biobesökare. Rekord i dvd-uthyrning. Trefaldig Guldbagge-vinnare. Såld till över 30 länder. Planerad ”remake” i Hollywood. Internationella karriärer för regissören Daniel Espinosa och skådespelarna Joel Kinnaman och Matias Varela. Första filmen var en svensk filmframgångssaga av sällan skådat slag.

Stor besvikelse

Men så var den också gjord med nerv och energi och en hollywoodsk fart och fläkt och ett intensivt och väldigt trovärdigt skådespeleri som man sällan ser i svensk film.

Därför blir andra filmen en rätt så stor besvikelse.

Förre handelsstudenten JW (Joel Kinnaman) sitter i samma fängelse som Mrado (Dragomir Mrsic), underhuggaren i juggemaffian som han sköt i slutet av första filmen.

Spelar dubbelt

Knarklangaren Jorge Salinas (Matias Varela) har återvänt efter några år i landsflykt. Snart är alla tre indragna i nya kriminella affärer, svek, dubbelspel och våldsamma uppgörelser.

Brakar bara på

Skådespelarna är lika bra den här gången också. Fares Fares (han är grym!) och Dejan Cukics roller är här betydligt större och viktigare. Men där Daniel Espinosa hade perfekt känsla för hur man blandar explosiv action och stillsamt vardagsliv, inte minst kring JW:s pinsamma försök att leka överklass, Mrados liv som ensamstående far och Jorges försök att återknyta till sin familj, brakar Babak Najafi bara på.

Både när det gäller manus och regi, är ”Snabba cash II” omväxlande både rörigare, mer förutsägbar och klart sämre.

Snabba cash II

Betyg: 2 av 5 plus

Regi Babak Najafi, med Joel Kinnaman, Matias Varela, Dragomir Mrsic, Fares Fares, Dejan Cukic, Joel Spira, Madeleine Martin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner