Gör Hamilton mitt i kaoset

FILM

Persbrandt till våldsdrabbade Jordanien för att spela in filmer

Jordanien tampas med våldsamma demonstrationer.

I april åker ”Hamilton”-teamet dit för att filma.

– Det är ju mycket som kan gå fel, säger Jessica Ericstam, exekutiv producent på TV4.

Nu tar TV4 bladet ur munnen och avslöjar detaljer om ”Hamilton”–filmerna. I TV4:s ”Nyhetsmorgon” i går berättade Mikael Persbrandt om de krävande övningarna inför rollen som Jan Guillous romanfigur, agenten Carl Hamilton. Han har tränat med amerikanska och svenska försvaret och bland annat legat 25 minuter i sexgradigt vatten.

– Jag har inte klagat, men jag har lidit, skrattar han.

Koll på oroligheterna

– Det är en stor förberedelse som filmbolaget har kostat på mig som jag tackat och tagit emot. Det är kul. Jag leker ju agent på dagarna och får pröjs, säger han.

Dessutom avslöjades vilka länder som filmerna ska spelas in i. Redan i april åker filmteamet till Jordanien.

Men det kan bli en farlig resa. Hela arabvärlden skakas av våldsamma demonstrationer och förra veckan skadades ett tiotal personer i ett upplopp i Jordaniens huvudstad Amman. Trots oron vidtar inte den svenska produktionen några särskilda säkerhetsåtgärder.

– Vi håller ett öga på vad som händer, men vi tror inte att det kommer att sprida sig mer, säger regissören Kathrine Windfeld.

Ska vara lugnt

Jan Marnell, producent på bolaget Pampas, har haft en dialog med svenska ambassaden.

– Man är ju medveten om det politiska läget i regionen. Men de försäkrade oss om att situationen i Jordanien var lugn, och det var den. Man hade visserligen haft fredliga demonstrationer. Jag vet inte detaljer kring det, säger han.

”Mycket kan gå fel”

Produktionen kommer under hela vistelsen i Jordanien att bo på hotell.

Jessica Ericstam, exekutiv producent på TV4, säger:

– Det är ju så mycket som kan gå fel. Och det är något som man brottas med hela tiden. Det är klart att man aldrig vet vad som händer som världen ser ut just nu.

Första filmen, ”I nationens intresse”, har biopremiär den 13 januari 2012.