Skådespeleri i Oscar-klass

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Winter’s bone

DRAMA Riktigt bra filmer tar med åskådarna till en annan värld. Den kan vara påhittad, som i ”Avatar”. En krigszon, som i senaste Oscars-vinnaren ”The hurt locker”. Eller 1970-talets New York, som både skrämde och lockade i Martin Scorseses och Woody Allens dåtida filmer.

Regissören Debra Granik låter oss träffa ett antal hillbillies i de avlägsna bergsområdena Ozarks i Missouri, USA. Det är fattigt, eländigt, kyligt. Folk som en gång levde på jakt och fiske tillverkar nu i stället metaamfetamin. Alla är mer eller mindre småkriminella.

17-åriga Ree Dolly ( Jennifer Lawrence) har tvingats bli vuxen på tok för tidigt och tar hand om och uppfostrar de två småsyskonen då mamman är psykiskt sjuk och den kriminella pappan är spårlöst försvunnen. Nu hotas hon att bli vräkt från det enda familjen har, det nedgångna huset, om hon inte hittar pappan inom en vecka, död eller levande. Men av alla hon frågar om var pappans finns, får hon rådet: lägg inte näsan i blöt.

Det är en thriller, men lika mycket en etnografisk skildring av en tid, en plats och ett antal människor.

Mycket engagerande och annorlunda, med suveränt skådespeleri av 20-åriga Jennifer Lawrence, som, med all rätt, tippas ligga bra till för en Oscar-nominering.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN