Publicerad:
Uppdaterad:

Sjaskighet i Oscarsklass

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Crazy heart

par i vått Försupne countryartisten Bridges och singelmamman Gyllenhaal.
Foto: 20TH CENTURY FOX
par i vått Försupne countryartisten Bridges och singelmamman Gyllenhaal.

Drama Han heter Bad, Bad Blake, och en gång var han stor countrystjärna. Nu måste han uppträda i bowlinghallar och små barer. Bad har fortfarande fans, som har gått lika många mil och är nästan lika slitna som han själv, men han känner hur hans bästa tid är över. För mycket sprit bedövar tillfälligt.

Bad Blake har mycket gemensamt med den ärrade brottare som Mickey Rourke spelar i ”The wrestler”. Jeff Bridges är lika fenomenal. Hans Bad är ölmagad och patetisk och mitt under en spening måste han ut och spy. Allt är solkigt och sjaskigt.

I Santa Fe får han en förfrågan om en intervju. de ses i hans billiga motellrum. Lokalreportern Maggie Gyllenhaal pressar honom lite försiktigt om det förfutna och alla misstag han gjort.

”I want to talk about how bad you make this room look, säger Bad.” De får närkontakt.Hon har en 4-årig son. Han har fyra skilsmässor och en vuxen son han aldrig träffar. Kan Bad bli en bättre man?

”Crazy heart” är som en countrylåt som sjungits många gånger. Ännu en oansvarig slarver som försöker ursäkta sina misslyckanden och gömma sig bakom en whiskymarinerad konstnärsmyt. Ändå vill man se och lyssna – här finns bra nyskriva låtar.

Skådespelarna får ”Crazy heart” att leva, även Colin Farrell som Bad Blakes förre kompmusiker, nu en större stjärna. Jeff Bridges bär filmen och han är väl värd sin Oscar på söndag.

Publicerad:
Publicerad: