Hollywoods nya skräck – en ansiktslös internetfigur

Men det är fler gäspningar än rysningar i ”Slender man”

avStefan Hedmark

Slender man

Regi Sylvain White, med Joey King, Julia Goldani Telles, Jaz Sinclair, Annalise Basso.


FILMRECENSION. Han är lång och smal, med knotiga, gråa fingrar. Han går klädd i en mörk kostym men saknar ansikte.

Och han är Hollywoods senaste skräckfigur.

”Slender man” har varit bra på att bygga upp ett obehag i förväg. Trailern som ni kan se här ovan är långt mer effektfull än själva filmen. Och även om det är tragiskt finns det en sann koppling som ”hjälper” marknadsföringen – 2014 försökte två 12-åriga flickor i Wisconsin hugga ihjäl en kamrat för att imponera på ”Slender man”.

Vad är det för figur då? ”Slender man” är skapad på internet av Victor Surge. Skräckfiguren är en man som saknar ansikte men är klädd i en mörk kostym; han är lång och smal, med ben och armar som sträcker sig ut på ett onaturligt sätt.

Han har blivit en vandringssägen och presenteras i filmen som ett övernaturligt väsen som rövar bort barn och tar kontroll över dem.

Tittar på ett filmklipp

Vi möter ett gäng tonårsflickor som en dag dumt nog klickar på en länk som tar dem till ett forum där ”Slender man” diskuteras. De tittar på ett filmklipp som frammanar varelsen.

1 av 3 | Foto: Sony
Flickorna hittar kusliga saker online.

Det påminner lite om det gamla videobandet i ”The ring”, och nog har man sneglat på asiatiska skräckfilmer i flera av scenerna där ”Slender man” ger sig på sina offer.

”Slender man” spelas av spanjoren Javier Botet som har byggt en karriär av fasor. Behöver du en skådespelare att gestalta en mager, lång skräckfigur med knotiga fingrar ringer du Botet.

Det var exempelvis han som spelade ”Mama” i Andy Muschiettis film från 2013. På senaste tiden har vi sett honom i rysare som ”Det”, ”Conjuring 2” och ”Insidious: The last key”.

Vet inte vad de ska göra

Men vi hittar inga nya ”scream queens” i den övriga rollistan. Och det är tydligt att filmskaparna inte riktigt vet vad de ska göra med sin magra mardrömsfigur.

”Slender man” stökar runt lite i sina offers sinnen, men bjuder sällan på rysningar. Det blir lätt att man kväver gäspningar i stället.

Filmen har biopremiär på fredag den 10 augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM