Filmrecensioner

Vacker isländsk film blandar körsång, protest och action

Av: 

Jens Peterson

Häftiga bilder när Halla spänner bågen.
Häftiga bilder när Halla spänner bågen.

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

Woman at war

Regi Benedikt Erlingsson, med Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Juan Estrada, Jörundur Ragnarsson.

 • DRAMAKOMEDI Spektakulära bilder från Island drar igång den här berättelsen och håller nyfikenheten vid liv hela tiden.
  Huvudpersonen Halla tar fram sin pilbåge vid en kraftledning ute i vildmarken. Hon genomför ett sabotage. Varför?
  Vi följer Halla under en spännande jakt och får veta mer om hennes aktioner mot industrin på Island. Till vardags är hon körledare, en omtänksam kvinna som praktiserar yoga och har affischer av Gandhi och Nelson Mandela på väggen därhemma.
  Musik är en viktig del i den här skruvade berättelsen. När Halla flyr bland bergen hör vi dramatisk filmmusik, och plötsligt springer hon förbi tre musiker som sitter ute på myren och spelar det vi hör. Ungefär som Mel Brooks skämtar med att ha Count Basies storband när hjältarna rider fram i ”Det våras för sheriffen”.
  Effekten här är också bitvis komisk, men musikerna och en trio ukrainska sångerskor som också dyker upp i scener genom hela filmen, blir en del av historien. En sorts grekisk kör som en del av rollfigurerna ibland kan se.
  Runt Halla (utmärkta Halldóra Geirharðsdóttir) finns flera intressanta personer. Som systern Åsa och en lantbrukare som Halla kanske är släkt med. Fårbonden ser det som sin plikt som frände att hjälpa henne undan myndigheterna. Polisen jagar den som utfört sabotören, och även regeringen är inblandad. Attackerna mot elnätet och aluminiumfabriken hotar att stoppa en affär med Kina. Filmen handlar om storpolitik och klimatkrisen. Vad kan en ensam person åstadkomma för att göra världen bättre?
  Det blir diskussioner på sociala medier om den hemliga motståndsrörelsen. Kriminell eller hjälte?
  Men också om det privata. Halla, som ser ut att vara i 50-årsåldern, har i flera år ansökt om att få adoptera. Nu ser det ut att finnas en möjlighet att hon kan bli mamma åt en flicka från Ukraina. Hur påverkar det hennes aktivism?
  Regissören Benedikt Erlingsson gjorde den egensinniga ”Om hästar och män” 2013, och är en originell flmberättare.

”Woman at war”, i original ”Kona fer i stri∂”, är många saker på en gång. Halla är en ovanlig actionhjälte i spännande scener, men här finns också humor och engagemang. Hjärtevärmande på alla sätt och vis.

ANNONS

Se ditt kreditscore, din budget och mycket mer. Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Island