Stjärnregissören ska göra ”Beck”

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Ska göra ”Roseanna” på nytt

1 av 3 | Foto: Foto: alexander crispin
Gösta Ekman i seriös roll som kommissarie Beck 1993.

Martin Beck till Hollywood.

Tomas Alfredsons nästa storsatsning – en internationell nyinspelning av Sjöwall/Wahlöös "Roseanna”.

– Filmen ska utspela sig på 1960-talet, säger författaren Maj Sjöwall till Nöjesbladet.

2012 avslöjade Nöjesbladet att regissören Tomas Alfredson och producenten Peter "Piodor" Gustafsson utvecklar en ny Martin Beck-film.

I K Special-dokumentären ”Sjöwall Wahlöö - berättelsen om ett brott” som sänds på måndag i SVT avslöjas nya uppgifter om det planerade projektet.

”Beck”-författaren Maj Sjöwall, 80, träffar Tomas Alfredson för att bolla detaljer kring en eventuell internationell filmatisering av ”Roseanna”. En bok som Alfredson, enligt programmet, är närmast besatt av.

Filmen ska utspela sig i 1960-talets Stockholm.

– Man tänker sig att en utländsk publik ska se det här, så vet de inte automatiskt vad Göta kanal är. Det måste man på något sätt få dem att begripa, säger Tomas Alfredson till Maj Sjöwall i mötet.

”Han är på g”

För Nöjesbladet berättar Maj Sjöwall mer om filmplanerna:

– Han är på g i det där. Jag låter honom jobba helt för sig själv tills vidare. Vi träffades nyligen. Avsnittet, som är ett kort samtal mellan Tomas och mig, gjorde jag i november. Det var det absolut sista vi spelade in i dokumentären, säger Maj Sjöwall.

Hon förklarar att Alfredson är väldigt intresserad av att genomföra projektet.

– Tomas Alfredson gör bara saker som han är väldigt entusiastisk kring. Annars blir det inte så bra, säger Sjöwall.

Sjöwall har ingen internationell drömskådis i rollen som Martin Beck.

– Filmen ska utspela sig på 1960-talet, men skådespelaren ska vara från nuet. Jag känner egentligen bara till skådespelare från dåtiden. Jag är gammal. Henry Fonda är ju död. Walter Matthau var ju jättebra (”Den skrattande polisen”, 1973). Det var inget fel på det. I Sverige har Carl-Gustaf Lindstedt varit den bästa (”Mannen på taket”, 1976).

– Sådana figurer behöver absolut inte likna fysiskt den man beskriver i boken. Huvudsaken är att han är trovärdig, säger Maj Sjöwall.

”Otroligt begåvad”

Hon hyllar Tomas Alfredson och förklarar att han är rätt person för jobbet.

– Jag tycker att han är en otroligt begåvad person. Så jag är otroligt stolt över att han vill göra det här. Jag är själv väldigt nyfiken på vilka skådespelare han kommer att välja, säger hon.

En avgörande händelse har just ägt rum i svenska "Beck”-serien. Gunvald Larsson har skrivits ut ur filmerna.

– Jag anser att Mikael Persbrandt är en av Sveriges bästa skådespelare. Jag anser också att ska man spela en figur som är ganska så enkel och inte så förfärligt nyanserad i ett trettiotal avsnitt så kan jag tänka mig det blir lite tjatigt, säger Sjöwall.

– Det kan också vara nyttigt för Peter Haber att få en annan motspelare. Så att han får variera sin figur lite mer. Ingen skugga på Mikael från min sida, fortsätter hon.

Hon hyllar den nya generationen av ”Beck”-skapare, med Mårten Klingberg i spetsen.

– Jag blev mycket överraskad. Det är lite nytt allting. Jättebra. Det blev också en schysst avslutning för Gunvald.

Publicerad:

LÄS VIDARE