Snyggt men något självmedvetet i Irans allra första vampyrwesternfilm

avEmma Gray Munthe

Så många får A girl walks home alone at night

Vampyr i chador.

SKRÄCK/ROMANTIK Bad City, en iransk spökstad full av förlorade själar.

En chadorklädd vampyr rullar genom natten på sin skateboard. En Levi’s-reklamartad rockabillykille brottas med tillvaron, sin heroinberoende pappa och en gangster som vill driva in pengar. De två möts.

Språket är persiska, och ”A girl walks home alone at night” har kallats för den första iranska vampyr­västern – men filmen är inspelad i USA, av iranskamerikanska långfilmsdebutanten Ana Lily Amirpour.

Anslaget, med de svartvita, snyggt uppställda ­bilderna, musiken och glimten i ögat känns tidig Jim Jarmusch, som sedan kryddas med feminism, rar ­romantik, bra musik och mysrys.

Då och då blir det för självmedvetet, för mycket form över funktion, och kanske är Amirpour för ­uppenbart kär i några av ­sina egna bilder – men på det stora hela är filmen värd den uppmärksamhet den fått efter premiären på Sundance förra året.

Det ska bli mycket spännande att se vad det blir av det som Amirpour spelade in i våras: ”The bad batch”, en postapokalyptisk kannibalromans med Keanu Reeves, Jim Carrey och Diego Luna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Iran