Bryr sig inte om vad författarna tycker om filmerna

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Nikolaj Lie Kaas och Fares Fares är på plats i Cannes.
Foto: Jens Peterson
Nikolaj Lie Kaas och Fares Fares är på plats i Cannes.

CANNES. I Danmark är filmerna en braksuccé.

Nu kommer fjärde filmen efter Jussi Adler Olsens deckare, åter med Fares Fares och Nikolaj Lie Kaas i huvudrollerna.

– Många har sett filmerna, fast inte på bio, tyvärr, säger Fares Fares.

Danske författaren Jussi Adler Olsen har skrivit många deckare om kriminalkommissarie Carl Mørck och hans assistent Assad från Avdelning Q i Köpenhamn.

De är populära även i Sverige.

Men medan de tre filmer som har gjorts med Nikolaj Lie Kaas och Fares Fares i rollerna har sålt över 2,2 miljoner biobiljetter, har de inte ens haft premiär i Sverige.

– Nu vet jag att många har sett dem ändå. På dvd eller tv-kanaler, säger Fares Fares, som dock tänker kämpa för att den fjärde filmen i serien, ”Journal 64”, regisserad av Christoffer Boe, ska få biopremiär i Sverige.

Han och Nikolaj Lie Kaas har blivit nära vänner under de tidigare tre inspelningarna. Trivs med varandra. Den danske skådespelaren kommer i stora brittiska äventyrsserien ”Britannia” senare i år. Fares Fares är mer hemlighetsfull om kommande projekt. Säger att han bor omväxlande i Stockholm och Los Angeles. Ingen av dem bryr sig om att böckernas författare har dissat de filmer som har gjorts hittills.

– Vet inte riktigt varför han tycker så, men han har ju sålt rättigheterna till dessa fyra böcker, så han kan inte stoppa oss, säger Fares Fares.

Publicerad:

LÄS VIDARE