Olivia Colman

Mångbottnat porträtt av en kvinna och hennes livsval

Av: 

Jens Peterson

Olivia Colman
Olivia Colman

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

The Lost daughter

Regi Maggie Gyllenhaal, med Olivia Colman, Jessie Buckley, Dakota Johnson, Ed Harris, Peter Sarsgaard, Paul Mescal.

DRAMA Litteraturprofessorn Leda Caruso (Olivia Colman) anländer till en grekisk ö där hon hyrt en lägenhet för att läsa och koppla av. Efter någon dag av frid dyker ett stort sällskap från New York upp på stranden. Bullrigt. Konflikt.

Leda blir fascinerad av en ung mamma Nina (Dakota Johnson) och hennes dotter Elena. När den lilla flickan försvinner börjar alla leta. Händelsen sätter igång minnen hos Leda. Hon grubblar över åren när hon var ung mamma och ville ha mer tid åt sitt jobb som som översättare och språkforskare. Hon funderar på valen hon gjorde, och hur de påverkat henne själv, hennes döttrar, hennes make. Hon pratar med sin vuxna dotter på telefon.

Filmen är en bearbetning av Elena Ferrantes bok, och växlar mellan nu och då. Den yngre Leda spelas lika suveränt av Jessie Buckley, som en trött mamma tyngd av småbarnsfamiljens vardag. Leda är expert på italiensk lyrik, en engelsk akademiker med Yorkshiredialekt verksam vid amerikanska Harvard. Hon kan rätt ord för känslostark poesi, men inte prata med sina nära.

Skickliga skådespelare berör och Maggie Gyllenhaal har gjort en imponerande regidebut. Leda visar många sidor, är både imponerande och irriterande. Ett mångbottnat porträtt av en människa som har svårt att förstå sig själv.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Olivia Colman

Filmrecensioner

Elena Ferrante