Tryffelthriller med lågmäld Nicolas Cage

Premissen i ”Pig” är vrickad – men tagen på yttersta allvar

”Pig”
”Pig”

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Pig

Regi Michael Sarnoski, med Nicolas Cage, Alex Wolff, Adam Arkin, Nina Belforte, Cassandra Violet


FILMRECENSION En man med ett mystiskt förflutet lämnar vildmarkstillvaron när hans älskade tryffelsvin blir stulet, och ger sig tillbaka till stan för att hitta henne.

DRAMA Rob (Nicolas Cage), hans mystiska förflutna och hans älskade tryffelsvin lever en enkel tillvaro i Oregons djupaste skogar, med vacker natur och en porlande och klar bäck utanför trästugan. Ingen dusch, ingen telefon, ingen kontakt med omvärlden förutom med Amir (Alex Wolff), den pladdriga kostymkille som kommer dit i sin gula Camaro och köper ett parti dyrbar tryffelsvamp en gång i veckan. När grisen blir stulen måste duon ta upp jakten på kidnapparna, och vägen bär mot stan. Portland. 

Vad som börjar som hämnarthriller av "Taken"-typ mynnar snabbt ut i någon form av stilla och skev barkbåtsfärd nedströms. Vi strandar här och där, kommer loss och åker långsamt vidare till nästa möte och nästa lite lösryckta scen.

Först: en tur ner i Portlands undre restaurangvärld, där tryffel spelar en central roll och restaurangpersonal slår varandra blodiga i arrangerade vadslagningsfighter. Sedan: ett bitvis rörande drama där liv flätas samman, och där mat och matlagning är något storslaget, andligt och själva nyckeln till människors innersta. Man får kika in i ett far- och sondrama, känner för Rob och det band som formas mellan honom och Amir – och framförallt det band han har till sin gris. 

Nicolas Cage och Alex Wolff i ”Pig”
Nicolas Cage och Alex Wolff i ”Pig”

Premissen är vrickad, men är förutom någon glimt här och där spelad och tagen på yttersta allvar. Man flyter gärna med så länge det varar, men när eftertexterna går i gång har man kanske en känsla av att någon öppnat dörren till en lite fånig gren av ett visst sorts manligt psyke. I slutändan är "Pig" motsvarigheten till en kille som går på fest med en svår (och inte nödvändigtvis läst) bok som sticker upp ur kavajfickan. Det som syns utanpå ger intrycket av ett djup som inte helt finns där, det okonventionella är inte fullt så okonventionellt. 

Att filmen ändå hyllats som den gjorts har kanske mer att göra med fascinationen över Nicolas Cage och de roller han valt på senaste år än något annat – men ja, här finns inte att spår av det överspel och den smågalna Cage Rage många börjat förvänta sig av honom. Tvärtom.


"Pig" visas på bio.


SE OCKSÅ: För mer stillsamt grisdrama, se dokumentären "Gunda".


VISSTE DU ATT... Nicolas Cage i kommande "The Unbearable Weight of Massive Talent" spelar Nicolas Cage – som jobbar för CIA?

Publisert: