Sprit, droger & män med vän i Köpenhamn

Dokumentären ”Julia & jag” liknar ingenting annat

”Julia & jag”.
”Julia & jag”.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Julia & jag

Regi Nina Hobert, med Julia Werup, Richard Hobert med flera.


FILMRECENSION. Sprit, droger – och många män.

Det blev en film av det hela. Trots att regissören själv mådde allt sämre under hela processen.

DOKUMENTÄR. Två kändisbarn som ser bra ut men mår dåligt och så gör en av dem en film om det.

Filmens Julia är dotter till Jacques Werup (1945-2016), författare, poet, manusförfattare och musiker. Filmens ”jag” är Nina Hobert. Dotter till filmregissören Richard Hobert. Nina har gjort musik under rätt många år, bland annat till pappans ”Fågelfångarens son” (2019). Ett tag bodde hon i Los Angeles.

Hälsar på Julia i Köpenhamn

Nu hade hon fotograferat och filmat några år både för att tjäna pengar och för att liksom slippa vara med sitt umgänge fullt ut. Båda är skåningar, hon hade åkt över Öresundsbron och hälsat på Julia som i Köpenhamn levt ett ganska destruktivt (men roligt) liv med sprit, droger och många män.

Till slut bestämde sig Nina för att göra en film om det, samtidigt som hon själv mådde allt sämre. Funderade till och med om livet var värt att leva.

Mässande röst och snabba klipp

Det är en mycket modig och självutlämnande film. Som formmässigt inte riktigt liknar något annat. Med mässande röst och snabba klipp berättar Nina hur hon upplevde pappans nya kändisskap när han skilde sig och blev ihop med Lena Endre. Till sist känns filmen mer allmängiltig än den först kändes. Och man tycker väldigt mycket om Julia och Nina, två kvinnor kring 30-strecket.

Filmen visas på bio.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE