Smart och spännande om Anne Frank

”Var är Anne Frank” tar då på högsta allvar, men är här och nu

Publicerad 2022-08-26

”Var är Anne Frank”

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Var är Anne Frank

Regi Ari Folman, med svenska röster av Filippa Steen, Ester Sjögren, Joakim Jennefors, Charlotte Ardai (Visas också på originalspråk)


FILMRECENSION Ari Folman, som tidigare gjort bland annat "Waltz with Bashir", tar sig an Anne Frank och placerar delvis berättelsen till vår nutid.

ANIMERAT FAMILJEDRAMA Först förklaras grunderna om Anne Frank i skylt och tal. Sedan börjar berättelsen ett år från nu, utanför huset där hon gömde sig. I bakgrunden, kön av turister som besöker Anne Frank-museet. I förgrunden, flyktingar som sover på gatan. Filmens grundtanke är därmed glasklar från första stund, utan att man sedan jämställer Förintelsen med dagens flyktingsituation. Inne i museet sprängs montern där Annes dagbok ligger, bokstäver virvlar upp och ur bläcket uppstår magiskt en flicka med samma namn som det Anne gav till sin dagbok. Kitty. Hon är förvirrad, undrar var hennes vän Anne är – och börjar leta. 

Därefter böljar filmen smart mellan Annes dagboksanteckningar och nutid, i en fint animerad, spännande och dramatisk film som ändå aldrig dummar ner, sensationaliserar eller äventyrar bort det Anne Frank var med om. Det är en berättelse som tar då på högsta allvar, men är här och nu. Slutet är väl naivt, men tanken är vacker. Regisserad av Ari Folman som tidigare gjort "Waltz with Bashir". Vill passa på att rekommendera även den serieromanversion av Anne Franks dagbok som han också gjort tillsammans med illustratören David Polonsky. Finns utgiven på svenska.


Filmen visas på bio, på vissa biografer också på originalspråk. 

ANNONS

Följ ämnen i artikeln