Serietidningseskapism med verkshöjd

”Morbius” levererar precis vad den ska

”Morbius”
”Morbius”

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Morbius

Regi Daniel Espinosa, med Jared Leto, Matt Smith, Adria Arjona, Jared Harris


FILMRECENSION Svenske Daniel Espinosa tar sig an en fiende till Spindelmannen, med en nedtonad Jared Leto i rollen som Dr Morbius.

ACTION/DRAMA Efter dem om "Venom" har nu en annan Spindelmannen-fiende fått en egen film: Dr Morbius (Jared Leto). Han föds med en dödlig blodsjukdom, blir bästa vän, snudd på bror, med Milo (Matt Smith) som har samma sjukdom – och ägnar sitt liv till att hitta ett botemedel. I farten blir han Nobelprisbelönad och får en vampyrs egenskaper. Konsekvenserna blir mest trista för alla inblandade. Regisserar gör svenske Daniel Espinosa, som tidigare gjort bland annat "Snabba cash" och kallar sig en av Skandinaviens största serietidningsköpare.

Av reaktionerna på tidigare trailers att döma kan man misstänka att "Morbius" kommer att bli utskälld – men i så fall blir kritiken orättvis. Premissen är precis som för de flesta superhjältefilmer urlarvig, den enda kvinnorollen är märkligt gammeldags och åldersskillnaden mellan Adria Arjona och Leto befängd, men filmen levererar i övrigt precis vad den ska: en, i brist på bättre ord, fet bioupplevelse. Stämningen är tung, spelet mellan (en tack och lov nedtonad) Leto och Smith fint, fotot och effekterna snygga, Jon Ekstrands soundtrack mörkt synthigt, och ljudet (övervakat av Oscarsbelönade Per Hallberg) mullrar. Espinosas kärlek till den här världen märks, och serietidningsrutorna lyser tydligt igenom. Resultatet är eskapism med hög verkshöjd.


Visas på bio.

Publisert:

LÄS VIDARE