Filmrecensioner

Pratig men intressant historielektion av Mike Leigh

Av: 

Jens Peterson

Rory Kinnear talar.
Rory Kinnear talar.

FILM

DRAMA En stark sann historia. En engelsk motsvarighet till Ådalen 31. Vid en fredlig demonstration på St Peters field i Manchester 16 augusti 1819 anfölls folkmassan av beväpnad ridande militär. Minst 15 obeväpnade dödades och över 600 skadades. Peterloomassakern fick politisk betydelse då, men har inte lyfts fram i den brittiska historieskrivningen.
Mike Leigh vill påminna och har gjort en ambitiös och påkostad film. Den är dock mer imponerande än engagerande. Precis som i hans tidigare kostymfilm ”Topsy turvy” blir det mindre livfullt än i de samtida vardagshistorier som gjort honom till en intressant filmskapare.
Rory Kinnear spelar Henry Hunt, en av ledarna i rörelsen för rösträttsreformer. Efter krigen mot Napoleon är de engelska arbetarna fattiga. En chockskadad soldat kommer hem från slaget vid Waterloo. Lönerna sänks, maten blir dyrare.

Politiker och kungligheter avfärdar det fattiga folkets krav på förändring.
Filmen följer förberedelserna i detalj. Både bland demonstranterna och

myndighetspersoner som kallat in stora militärstyrkor. Autentiska citat. ”Peterloo” är en ofta pratig och omsorgsfullt redovisande historielektion, med en lång uppbyggnad mot den blodiga finalen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Mike Leigh