En karismatisk påve – men sövande film

”Pope Francis” behöver mer än en utmärkt predikan

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:
Uppdaterad:

Pope Francis: A man of his word

Regi Wim Wenders.


FILMRECENSION. Välkomna till dagens gudstjänst. I dag har vi en speciell gäst som ska predika för oss, Jorge Mario Bergoglio.

Eller, påve Franciskus.

DOKUMENTÄR. 2014 blev den tyske regissören Wim Wenders tillfrågad om att arbeta med ett projekt om den nytillträdde påven Franciskus. Kyrkan tänkte väl att mannen bakom änglaklassikern ”Himmel över Berlin” (1987) skulle vara rätt person att fånga Franciskus.

Men man kan lätt hävda att Netflixfilmen ”The two popes” (2019) gör ett bättre, betydligt intressantare jobb än Wenders. Dels för att den speglar de enorma skillnaderna mellan Franciskus och hans företrädare Benedictus, dels för att filmen tar upp Franciskus spännande förflutna i Argentina under diktaturen på 1970- och 80-talen.

Oändliga mängder arkivmaterial

Den här dokumentären bryr sig inte om det. Den innehåller oändliga mängder arkivmaterial där vi följer Franciskus när han träffar såväl slummens fattigaste som världens mäktigaste. Vi följer med honom i favelor och i USA:s kongress. Han besöker ett fängelse i Philadelphia och påminner fångarna om att det första helgonet var en brottsling. Många handskakningar (minns ni när vi höll på med sådant?), tårar och tal.

1 av 3 | Foto: The Palindrome.
”Pope Francis: A man of his word”.

Det varvas med några scener där Wenders har iscensatt ögonblick med Franciskus av Assisi; en skådespelare gestaltar tiggarmunken på 1200-talet som blev helgon. Det ger inte filmen särskilt mycket.

Funderingar kring miljön

Betydligt värdefullare är de intervjuer som Wenders har gjort med Franciskus, där han tittar rakt in i kameran och funderar kring hur vi behandlar vår planet och hur viktigt det är att kyrkan är lierad med de fattiga. Det avslutas med en anekdot kring värdet av ett leende.

Det är svårt att värja sig för påvens milda karisma, och det är en utmärkt predikan. Men gudstjänsten i stort, filmen alltså, behöver stötta hans sköna ord med mer än sövande ceremonier.

Filmen finns på Netflix.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE