Mejla

Stefan Hedmark

Kultfigur från Big Lebowski gör comeback

Första trailern för ’The Jesus rolls”

FILM

FILMTRAILER. Han gjorde sannerligen ett intryck i ”The big Lebowski”.

Men en hel film om bowlaren Jesus (John Turturro)?

Det finns de bröderna Coen-filmer som anses vara kompletta mästerverk. Och så finns det de som framför allt fansen älskar besinningslöst. ”The big Lebowski” (1998) är ett exempel på den senare kategorin, en vansinnigt underhållande komedi om slackern Lebowski (Jeff Bridges) som hamnar i ett klantigt kidnappningsdrama.

Filmen är full av minnesvärda bifigurer och en av dem står ut rejält – John Turturro som bowlaren Jesus, en uppenbarelse i lila som dominerar totalt bland kloten och käglorna. Filmen stannar liksom upp lite när han dyker upp, bara för att beundra denne frälsare.

22 år senare är det dags för en spinoff, skriven och regisserad av Turturro själv. Det kan verka som ett simpelt sätt att tjäna en hacka, men riktigt så enkelt är det inte. Här finns vissa konstnärliga ambitioner. Filmen är inte bara en spinoff till ”The big Lebowski” utan även en slags nyinspelning/hyllning av ”Flörtkulorna” (1974), en fransk kultrulle med Gérard Depardieu.

”The Jesus rolls” ger Turturro ett skönt gäng att hänga med, däribland Susan Sarandon, Jon Hamm, Audrey Tautou, Bobby Cannavale, Christopher Walken och Tim Blake Nelson. ”Saturday night live”-komikern Pete Davidson har en större roll.

Bröderna Coen är inte inblandade i filmen, men ska ha gett Turturro tillåtelse att använda figuren. Apropå ”SNL” finns det väl anledning att frukta att den här filmen inte blir mycket bättre än de flesta komedier som har baserats på en sketch ur ”Saturday night live”.

Filmen har snart biopremiär i USA. Hur det blir i Sverige återstår att se.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Av: 

Stefan Hedmark

Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: 10 filmer slåss om tyngsta statyetten

ÄMNEN I ARTIKELN

John Turturro

Bröderna Coen

Susan Sarandon

Jon Hamm