Övertygande om ung kärlek med förhinder

Lola, till vänster, och Carmen på den senares förlovningsfest.
Lola, till vänster, och Carmen på den senares förlovningsfest.

FILMRECENSION. ”Carmen & Lola” är en trovärdig kärlekshistoria mellan två romska flickor i Madrid.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Carmen & Lola

Regi Arantxa Echevarría, med Zaira Romero, Rosy Rodríguez, Moreno Borja.

DRAMA 16-åriga Lola googlar ”lesbiska Madrid” på internetkaféet medan 17-åriga Carmen förbereder sig för sin förlovningsfest. När deras blickar senare möts i regnet inleds en trevande kärlekshistoria.

”Carmen & Lola” är en klassisk berättelse om kärlek med förhinder, men det ovanliga är att den utspelas bland romer.

Flickornas framtid är utstakad för dem; tidigt giftermål, barn och om de prompt skulle vilja ha ett yrke – frisör. Den som gå iväg ensam får lillebrorsan med sig som övervakare. Mobiltelefoner är ett modernt ”viting”-påfund som riskerar att korrumpera oskyldiga flickor, tycker föräldrarna.

Den klaustrofobiska känslan i att vara annorlunda i ett patriarkalt styrt samhälle med tydliga roller och ritualer skildras övertygande, och skådespelarna, många av dem amatörer, förmedlar en autentisk känsla.

Dialogen kan dock ibland kännas yxig och övertydlig, som om regissören Arantxa Echevarría inte har hört – eller har förkastat – uttrycket ”en bild säger mer än tusen ord”. 

Men Rosy Rodríguez (Carmen) och Zaira Romero (Lola) lyser i sina scener tillsammans och som tittare håller man tummarna för dem. Hårt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN