Igenkänning med tecknad koala i Australien

Publicerad 2019-06-28

Koalan Blinky med ödlekompis.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Blinky Bill filmen

Regi Deane Taylor, med svenska röster.


ANIMERAD Om en koala i en idyllisk skog i Australien. När hans pappa försvinner ger sig Bill ut för att hitta honom, eftersom en elak ödla tagit över deras lilla by och gjort sig till diktator. Snart vandrar Bill in i den mänskliga världen och vid en bensinstation upptäcker han både farliga fordon, färgglatt godis och en mycket elak och hämndlysten katt.
Det blir många äventyr på väg genom öknen och vildmarken. Billy möter kvinnliga koalan Stolla (Nutsy i original) som är uppväxt på zoo men snabbt vänjer sig vid vildare tag. Varför de båda har röda byxor förklaras dessvärre aldrig.
Det är mycket Australien, med djur som vombater, krokodiler och märkliga ödlor. Filmen bygger på en barnbok från 1939 som också blivit tv-serie som visas i SVT Barn. I originalet av biofilmen ger välkända skådespelare som Toni Collette röst åt djuren. I öppningsscenen är det syrsor (crickets) som spelar cricket, en svåröversatt ordvits.
Exotiska djur och ovanliga landskap. Men de här djuren beter sig som alla andra i fablernas värld och det är det humana hos dom som bär berättelsen. Igenkänning. En koala på andra sidan djurklotet är lika mänsklig som en svensk Bamsebjörn.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln