Ny musikfilm med Helen Sjöholm och Claes Malmberg

Tomas Ledin gör det. Peter Jöback också.
Först kommer en annan svensk musikfilm på bio. Anders Widmark ligger bakom ”A music story” med Helen Sjöholm, Jan Malmsjö, Ace Wilder och Claes Malmberg.
– För mig är det en feelgoodfilm för hela familjen; rolig, lättsam och absurd, säger Anders Widmark. Jag kan beskriva den som världen längsta musikvideo.

Anders Widmark är etablerad pianist och låtskrivare som fått Grammisar. Han har spelat med bland andra Helen Sjöholm, Sara Isaksson, Salem al Fakir och Louise Hoffsten. Han har alltid varit intresserad av film.
– Redan på högstadiet gjorde vi shower och super 8-filmer. Jag la mycket tid i ungdomen på att klippa film till små berättelser. När jag började göra musikvideos tog jag saken i egna händer och SVT visade dem som små kortfilmer. Men steget att göra långfilm är stort.
Anders Widmark har skrivit och hans hustru Maria Wande har arbetat fram filmens handling under två och ett halvt år och spelat in i Uppsala. Anna Maria Joakimsdottir Hutri och Roger Westberg har hjälpt till med regi.
– Jag började med sångerna för drygt fyra år sedan med min musikproducent Daniel Palm. Det var befriande att skriva för karaktärerna och inte till mig själv, säger Anders Widmark.

I ”A music story” spelar han Anton Widebeck och Helen Sjöholm är hans fru. Antons dotter, 11-åriga Moa, spelas av Victoria Rönnefall. När pappan får sparken från tv-programmet "Väder vi minns" inser dottern att hon måste göra något. Hon anmäler sig i smyg till ”Syltpopidolerna”, en låtskrivartävling för barn.
– Flickan går i en korridor och hör musik av många slag. Det har jag egen erfarenhet av när jag var sju år, gick i kommunala musikskolans korridor och hörde ljudfragment från olika dörrar. Då uppstår ett eget musikstycke.
Det handlar om drömmar och att hitta sin egen röst. Claes Malmberg spelar musikerns agent, och Jan Malmsjö har en mindre roll som flöjtlärare - inte helt olik en viss biskop ur filmen "Fanny och Alexander". Ace Wilder sjunger låten ”Like an american idol” om de hårda villkoren för artister.
80 minuter ”A music story” får biopremiär 14 juni. Men redan f r o m 30 maj åker filmen på en turné i utvalda svenska städer. Den ska senare visas i SVT. Innan dess presenteras musiken. Anders Widmark ger en konsert på Rival i Stockholm den 14 maj med en del av filmens artister som bl a kommer framföra sångerna ur filmen. Nu finns låten ”Staty” med Adam Baptiste ute.
Kan ”A music story” bli musikal på scen också?
– Ja, jag har skrivit en scenversion. Det kan den bli, säger Anders Widmark.

Anders Widmark
Anders Widmark
Publisert: