Antydningar och skisser i tonårigt drama om förälskelse

Dansande Noémie Merlant.
Dansande Noémie Merlant.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Min älskade

Regi Noémie Merlant, med Noémie Merlant, Gimi-Nicolae Covaci, Sanda Codreanu.

DRAMA Tålamodskrävande tempo i mötet mellan en drygt 30-årig fransk kvinna och en mycket yngre man i Rumänien. Noémie Merlant (”Porträtt av en kvinna i brand”) långfilmsdebuterar som regissör, och spelar huvudrollen som Jeanne, en skådespelare.

Tillsammans med tre väninnor ska hon festa möhippa i fyra dagar, en månad innan hon gifter sig. De fyra har knappt anlänt till Rumänien förrän de blir av med sin bil och alla ägodelar. Kvinnorna får hjälp av Nino (Gimi-Nicolae Covaci, även medförfattare) och hans familj, som är romer och har levt ett utsatt liv i Paris. Covacis riktiga familj spelar hans föräldrar.

En berättelse gjord med liten budget och mycket antydningar. Kring Ninos familj finns ett kriminellt hot på grund av en ekonomisk skuld. Kvinnorna som tänkt roa sig möter människor med andra levnadsvillkor, en annan kultur, andra problem. Alla fyra flirtar med tonårige Nino, som fastnar för Jeanne. Som är på väg att gifta sig.

Fransyskornas diskussioner är rätt gymnasiala, så ålderskillnaden är inte det största hindret för den spirande romantiken. Jeanne lär sig säga ”jag älskar dig” på romani, men hon förblir en svårläst iakttagare till allt som sker. Det förälskade tonårshjärtat bankar högst i den här skissen där åskådaren får fylla i mycket själv.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN