Provocerande, inspirerande eller mittemellan?

Dokumentären ”Rosy” är lite av varje

”Rosy”
”Rosy”

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Rosy

Regi Marine Barnérias, med Marine Barnérias m fl


FILMRECENSION Huvudpersonen/regissören Marine Barnérias dokumenterade resan hon gjorde när hon försökte hitta sig själv bortom MS-diagnosen.

DOKUMENTÄR "En hoppingivande dokumentär om MS". Att följa med en 20-nånting på en resa där hon ska hitta sig själv på vandring över stäpp, bergstopp och tystnadskloster där det mediteras från morgon till kväll – och som sedan landar i att tillvaron är en gåva oavsett vad och att allt sitter i huvudet. Det låter vedervärdigt, men är det inte. Det är helt och hållet huvudpersonen/regissören Marine Barnérias förtjänst.

2015 fick hon sin diagnos: multipel skleros. En obotlig men numera bromsbar sjukdom som påverkar det centrala nervsystemet, synen och förmågan att röra sig. Hon bestämde sig, mot allas goda råd, för att ensam ge sig ut på en långresa för att hitta sig själv bortom sjukdomen. Hon tog med sig en kamera för att dokumentera och ha någon att prata med. I "Rosy" (som hon kallar sin MS) blandar hon klipp från videodagboken med nygjorda intervjuer med föräldrarna, systern och sig själv. Man får en fin inblick i hur en familj drabbas, och hon själv är drastiskt rolig, personlig, frälst utan att vara plågsam att lyssna på. "Rosy" är den sorts film som kommer att provocera livet ur somliga och inspirera andra till stordåd – men för de flesta landar den sannolikt mer på ett lagom mittemellan.  


Visas på bio.

Publisert: